HALK ŞAİRİ İHLÂSÎ'NİN (BEKİR AKBULUT'UN) HAYATI, SANATI VE ŞİİRLERİNDEN ÖRNEKLER - YAŞAR, ALPEREN ULUER (Fırat Üniveristesi, 2025)
Her toplumun tarih boyunca oluşturduğu ortak kültürel değerler manzumesi vardır. Bu değerler o toplumun kolektif bilincini ve kültürel kodlarını içerisinde barındırır. Topluma özgü olan örf, adet, gelenek ve görenekler, edebî eserler ve kültürel ögeler bu ortak değerlerin izini sürebildiğimiz kültür hazineleri olarak değerlendirilir. Türk edebiyatı içerisinde Âşık edebiyatı ve buna bağlı olarak gelişen âşıklık geleneği kapsamlı bir yer tutar. Gelenek; kültürel değerlerin, duygu ve düşüncelerin, sembollerin ve edebî müktesebatın geçmişten günümüze aktarılması, korunması, dönüşümü ve yaşatılması noktasında önemli işlev görür. Sözlü ve yazılı olarak sürdürülen âşıklık geleneği sayesinde, toplumu ayakta tutan ve millet olma vasıflarını sağlayan tarihi/kültürel bellek kuşaktan kuşağa aktarılarak varlığını sürdürür. Âşıklık geleneği içerisinde yüzyıllardır eserler meydana getiren âşıklar/ozanlar olmuştur. Türkler, sosyokültürel anlamda kendisini ifade etme kabiliyetine sahip olan, toplumun değer yargılarını, duygu ve düşüncelerini gerek sazı gerekse de sözü ile geleceğe aktarma kaygısı taşıyan halk şairleri çıkarmıştır. Bu geleneğin 21. yüzyıldaki temsilcilerinden birisi de İhlâsî mahlası ile tanınan halk şairi Bekir Akbulut'tur. Bu çalışma, âşıklık geleneğini geçmiş ve bugün düzleminde inceleyerek, günümüzdeki âşıklık geleneğinin izlerini sürmeyi, gelişme aşamalarını tespit etmeyi ve geçmişten günümüze taşıdığı kültürel değerleri ve yaşadığı dönüşüm/değişimleri ortaya çıkarmayı amaçlar. Anahtar kelimeler: Âşık, Âşıklık Geleneği, Bekir Akbulut, İhlâsî, Tematik Değerler, Sembolik Ögeler.

Each society has a set of shared cultural values developed throughout its history. These values embody the collective consciousness and cultural codes of the society. Customs, traditions, and conventions unique to the society, as well as literary works and cultural elements, are considered cultural treasures where traces of these shared values can be observed. Within Turkish literature, the Âşık (minstrel) tradition and the literature associated with it hold a significant place. This tradition serves an essential function in transmitting, preserving, transforming, and sustaining cultural values, emotions, thoughts, symbols, and literary heritage from the past to the present. Thanks to the oral and written continuation of the âşıklık tradition, the historical and cultural memory that upholds the society and defines its identity as a nation is passed down from generation to generation. Throughout centuries, aşıks (minstrels) and poets have produced works within the âşıklık tradition. The Turks have nurtured folk poets capable of expressing themselves socio-culturally, concerned with conveying the society's values, emotions, and thoughts to the future through both music and words. One of the 21st-century representatives of this tradition is the folk poet Bekir Akbulut, known by the pseudonym İhlâsî. This study aims to examine the âşıklık tradition in the context of past and present, trace its manifestations in contemporary times, identify its stages of development, and reveal the cultural values it has carried forward as well as the transformations and changes it has undergone. Keywords: Âşık, Âşıklık Tradition, Bekir Akbulut, İhlâsî, Thematic Values, Symbolic Elements.
Folk poet İhlâsî (Bekir Akbulut) his life, art and selected poetry
Keywords: Halk Bilimi (Folklor); Türk Dili ve Edebiyatı