Türkçe Öğretmeni Adaylarının Serbest Yazmaya İlişkin Tutumlarının İncelenmesi - Kökçü, Yelda; Çelik, Melike (Akademisyenler Birliği Derneği, 2026)
Bu araştırmanın amacı, Türkçe öğretmen adaylarının serbest yazma yöntemine karşı tutumlarını tespit etmektir. Araştırma, 2024-2025 yarıyılında bir devlet üniversitesinin Türkçe Öğretmenliği Bölümünde öğrenim gören 136 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmada öğretmen adaylarının serbest yazma tutumları; cinsiyet, sınıf düzeyi, yazma sıklığı (her gün, haftada bir, ayda bir, hiç), yazmanın uyandırdığı duygular (öz güven, rahatlama, kaygı, diğer) ve yazma amacı (ders çalışma, estetik haz, duygu aktarımı, diğer) değişkenlerine göre incelenmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden olan tarama araştırması kullanılmıştır. Araştırma verileri kişisel bilgi formu ve Ayrancı ve Temizyürek (2017) tarafından geliştirilen üniversite öğrencilerinin serbest yazma becerilerine yönelik tutumlarının belirlenmesini amaçlayan “Eğitim Fakültesi Öğrencileri için Serbest Yazmaya Karşı Tutum Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi sürecinde paket programdan yararlanılmış olup ikili gruplar arasındaki farkı belirlemek için bağımsız örneklem t-testi ikiden fazla grup için ise Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Gruplar arasındaki farkın kaynağını tespit etmek amacıyla Gabriel testinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda Türkçe öğretmen adaylarının serbest yazma tutumları üzerinde cinsiyet, sınıf düzeyi ve yazma amacının anlamlı bir fark oluşturmadığı tespit edilirken yazma sıklığı ve yazma duyguları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir.
Investigation of Turkish Teacher Candidates' Attitudes Towards Free Writing
Keywords: Yazma becerisi; serbest yazma; tutum; öğretmen adayları.