GLİAL TÜMÖRLERDE İNDOLAMİN 2,3- DİOKSİJENAZ-1 EKSPRESYONU - KAYA, MÜNİR (Fırat Üniveristesi, 2020)
Gliomalar yetişkinlerde en sık görülen primer intraserebral tümörlerdir. Glial tümörlerin çoğunda kötü prognoz vardır. Glioma insidansı 3-5/100.000'dir. Yüksek dereceli glial tümörlerde ortalama sağkalım 15 aydır. İndolamin 2, 3-dioksijenaz-1'in (IDO-1), kanser hücrelerinin bağışıklık sisteminden kaçmasındaki rolü nedeniyle kanser immünoterapisinde önemli bir rol oynadığı anlaşılmaktadır. IDO-1 kanser hücrelerinin hücre döngüsünü uyarır, kemoterapötik ajanlara karşı çoklu ilaç direncinin kazanılmasına neden olur. IDO-1'in aşırı ekspresyonu bazı kanserlerde kötü prognoz ile ilişkilendirilmiştir. Glial tümörlerde IDO-1 ekspresyonunun gösterilmesi; glial tümörlerin tedavisinde IDO-1'i hedef alan yeni tedavilerin kullanılabileceği öngörülmektedir. Bu çalışmada glial tümör tanılı olgularda IDO-1 ekspresyonunun klinikopatolojik parametrelerle ilişkisi araştırıldı. Bu çalışmaya 25 kontrol beyin dokusu, 25 düşük dereceli glial tümör (grade 1-2), 25 yüksek dereceli glial tümör (grade 3-4) olgusu dahil edildi. IDO-1 ekspresyonu ROC analizinde elde edilen cut-off değerine göre "düşük" ve "yüksek" IDO-1 olarak kategorize edildi. IDO-1'in ekspresyon dereceleri, olguların klinikopatolojik özellikleri ile sağkalım arasındaki ilişkiler, Kaplan Meier ve cox regresyon analizi kullanılarak % 95 güven aralığında, p< 0.05 istatistiksel anlamlılık içerisinde değerlendirildi. Çalışmada IDO-1 ekspresyonu normal beyin dokusuna göre yüksek dereceli glioma olgularında yüksek bulunurken (p< 0.001), düşük dereceli glioma olgularında normal beyin dokusuna göre anlamlı bir fark bulunmadı (p> 0.05). IDO-1 ekspresyonu yüksek dereceli olgularda düşük dereceli olgulara göre daha yüksek bulundu (p= 0.001). IDO-1 ekspresyon düzeyleri ile ortalama sağkalım (OS) arasında negatif bir korelasyon bulunup, IDO-1 ekspresyon düzeylerinin bağımsız bir prognostik faktör olarak OS'ye etki ettiği görüldü (p= 0.001). Yüksek IDO-1 düzeyleri glial tümörlerde kötü prognozu gösteren, aynı zamanda OS'yi öngörmede kullanılabilecek bir molekül olarak değerlendirilebilir. Hedef tedavilerin ön planda olduğu günümüzde, IDO-1'i hedef alan tedavilerin glioblastoma multiforme için gelecekte önemli bir terapötik hedef olabilir. Anahtar kelimeler: Glioma, glioblastoma, beyin, indoleamin 2,3-dioksijenaz-1

Gliomas are the most common primary intracerebral tumors in adults. Most glial tumors have poor prognosis. The incidence of glioma is 3-5 / 100,000. The average survival in high grade glial tumors is 15 months. Indoleamine 2,3-dioxygenase-1 (IDO 1) appears to play an important role in cancer immunotherapy due to its role in the escape of cancer cells from the immune system. IDO-1 stimulate the cell cycle of cancer cells and lead to multiple drug resistance to chemotherapeutic agents. Overexpression of IDO-1 has been associated with poor prognosis in some cancers. Demonstration of IDO-1 expression in glial tumors; Treatments targeting IDO-1 will be strategic new targets that can be used in the treatment of glial tumors. In this study, the relationship of IDO-1 expression with clinicopathological parameters in patients with glial tumor was investigated. This study included 25 control brain tissues, 25 low-grade glial tumors (grade 1-2), 25 high-grade glial tumors (grade 3-4). IDO-1 expression was categorized as "low" and "high" IDO-1 according to the cut-off value obtained by ROC analysis. The expression levels of IDO-1, the relationship between the clinicopathological features of the cases and survival were evaluated using the Kaplan Meier and cox regression analysis with a 95% confidence interval and p <0.05 statistical significance. In our study, IDO-1 expression was higher in high-grade glioma cases than in normal brain-textured cases (p <0.001), but there was no significant difference between low-grade glioma cases and normal brain-tissue cases (p> 0.05). IDO-1 expression was higher in high grade cases than in low grade cases (p= 0.001). A negative correlation was found between IDO-1 expression levels and mean survival (OS), IDO-1 expression levels were seen to affect the mean survival (OS) as an independent prognostic factor (p= 0.001). High IDO-1 levels can be evaluated as a molecule that shows poor prognosis in glial tumors and can also be used to predict OS. Today, where target therapies are at the forefront, IDO-1 targeted therapies may be an important therapeutic target for glioblastoma multiforme in the future. Keywords: Glioma, glioblastoma, brain, indoleamine 2,3-dioxygenase-1
Indolamin 2,3- dioxygenase-1 expression in glial tumors
Keywords: Onkoloji