WEB TARAYICILAR ARACILIĞI İLE ERİŞİM SAĞLANAN CANLI YAYIN PLATFORMLARINDA İŞLENEN SUÇLARIN ADLİ ANALIZİ - Atalay, Nur Sena; Boyacı, Aytuğ (My University, 2022)
Canlı yayın platformları, eş zamanlı olarak hem kayıt altına alınabilen hem de gerçek zamanlı olarak yayınlanan çevrimiçi yayın akışının izlenmesine olanak sağlayan platformlar olarak ifade edilmektedir. Platformlar genellikle yayını yapan kişinin gerçek zamanlı olarak konuşması ve platformun sohbet bölümüne izleyicilerin katılması ile gerçekleşmektedir. Canlı yayın platformlarının kullanımı, web tarayıcılar ve mobil ortamlar üzerinden gerçekleşmektedir. Dijital ortamda ya da günlük hayatta karşımıza çıkan Ceza Muhakemesi Hukukuna göre hükmü oldukça ağır olan birçok suç türleri bulunmaktadır. İşlenen suçlar ve cezalandırma oranları suçun türü ve boyutuna göre farklılık göstermektedir. İnternet tarayıcıları ve mobil ortamlar aracılığı ile erişilebilen canlı yayın platformları üzerinden de gerçek zamanlı olarak birçok suç işlenebilmektedir. İnternet tarayıcıları üzerinden canlı yayın akışlarında suçun tespitine dayalı olarak bu çalışmada, Google Chrome, Mozilla Firefox ve Microsoft Edge internet tarayıcıları üzerinden Periscope, YouTube, Facebook ve Twitch canlı yayın platformlarından gerçekleştirilen yayınların adli incelemesi gerçekleştirilerek suçun tespitine yönelik olarak elde edilen bulgular ortaya konmuştur.
Keywords: Sosyal Medya; Adli Bilişim; Canlı Yayın Platformları; Elektronik Delil