YAŞ ŞEKER PANCARI POSASININ İKİ FARKLI SAKLAMA KOŞULU VE SÜRESİNİN BESİN MADDE DÜZEYİ VE BAZI MİKROBİYOLOJİK ETKENLER ÜZERİNE ETKİSİ - CEYLANER, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırma, hayvan yemi olarak tüketilen yaş şeker pancarı posasının besin madde düzeyi,besin maddelerinin in vitro sindirim ve bazı mikrobiyolojik ajanlar yönünden kalitesini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Bu amaçla, şeker fabrikasından yaş şeker pancarı posasının ilk üretim örneklerinden (Açık Kontrol; 5 adet) ve paketleme işletmesinin yeni paketlediği çuvallardan (Paket Kontrol; 5 adet) örnekler alınmıştır. Ayrıca, önceden belirlenmiş hayvancılık işletmelerinden birer ay aralıklarla iki kez olmak üzere ; paketlerde muhafaza edilen ( 10 adet pakaetlenmiş ŞPP, 10 farklı işletme ) ve ahır yakınında, dışarıda bir naylon malzeme ile muhafaza edilen ( 10 adet açıkta ŞPP, 10 farklı işletme ) örnekleri alınmıştır. Toplanan örneklerin kuru madde (KM), ham kül (HK), ham yağ (HY), ham protein (HP), ham selüloz (HS) ve nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF) düzeyleri tespit edilmiştir. Açık grup, Paketlenmiş grup ile karşılaştırıldığında KM, HS ve NDF düzeyinde artış, HP düzeyinde ise azalma olduğu belirlenmiştir. Açık grubun KM sindiriminin, birinci (P<0.05) ve ikinci ayda (P<0.01) paketlenmiş gruba oranla istatistiki olarak önemli oranda düşük olduğu tespit edilmiştir. Paketlenmiş grubun in vitro KM sindirimi kontrol gruplarıyla benzer bulunmuştur. Açık grubun organik madde (OM) in vitro sindirimi birinci ayda kontrol ve paketli gruplarla kıyaslandığında istatistiki olarak önemli oranda düştüğü görülmüştür (P<0.01). Bununla birlikte, ikinci ayda açık grubun OM in vitro sindirimi paketlenmiş grupla benzer olduğu bulunurken, kontrol grubununkinden önemli oranda düşük bulunmuştur (P<0.01). Paketlenmiş grubun pH değeri, 1. ve 2. ayların sonunda açık grubununkilerden önemli derecede düşük bulunmuştur (P<0.01). Açık ve paketlenmiş grupların maya-küf sayısı 1. ve 2. ay sonunda sırasıyla, 4.61, 1.60 ve 4.83, 1.26 log10 kob/g olarak tespit edilmiştir (P<0.01). E.coli sadece açık grupta, 1.48 (birinci ayda) ve 1.53 (ikinci ayda) log10 kob/g olarak tespit edildi. Açık grubun pozitif E.coli örneklerinde E.coli O157 identifikasyonu yapıldı, ancak E.coli O157'ye rastlanmamıştır. Ayrıca tüm gruplarda Listeria monocytogenes ve aflatoksine (B1, B2, G1, G2) rastlanmamıştır. Sonuç olarak, ham besin maddelerin düzeyleri, in-vitro sindirimleri ve mikroorganizmalar açısından yaş şeker pancarı posasının paketlenerek kullanımının Açık gruba oranla daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Yaş Şeker Pancarı Posası, Depolama Koşulları, Ham Besin Maddeleri, Aflatoksin, E.coli, Listeria monocytogenes

This research was planned to determine the quality in terms of the nutrient levels, nutrient matters' in vitro digestion and some microbiological agents of the sugar beet pulp which is consumed as animal feed. For this purpose, samples were taken from the first production samples of the wet sugar beet pulp in the sugar factory (Control; 5 samples) and from sacks that fresh packaged of the packaging manufacturer (Packaged Control; 5 samples). In addition, two more times with intervals of approximately one month, the sugar beet pulp (SPP) samples were collected from predetermined livestock enterprises that saved as packaged (10 pieces packaged SPP samples; 10 different enterprises,) and kept as surrounded with a nylon outside near the barn (10 pieces non packaged SPP samples; 10 different enterprises). Dry matter (DM), crude ash, ether extract, crude protein (CP), crude cellulose and neutral detergent fiber (NDF) levels of the collected samples were determined. The Non-Packaged group when compared with the Packaged group, it was determined that there was an increase in the DM, crude cellulose and NDF levels and, a decrease in CP level. It was determined that DM digestion of the Non-Packaged group was significantly lower than the packaged group at first (P<0.05) and second (P<0.01) month. In vitro DM digestion of the Packaged group was found to be similar to the Control groups. The in vitro digestion of organic matter (OM) of the Non-packaged group was found to be significant lower when compared to Control and Packaged groups at the 1st month (P<0.01). However, in vitro digestion of OM in the Non-packaged group in the 2nd month was found to be significantly lower than that of the Control group (P<0.01), while it was found to be similar to the Packaged group. The pH of the Packaged group was significantly lower than that of the Non-packaged group at the end of 1st and 2nd months (P<0.01). The yeast- mold count of Non-packaged and Packaged groups at the end of 1st and 2nd month were determined that 4.61, 1.60 and 4.83, 1.26 log10 kob/g, respectively (P<0.01). E.coli, only in the Non-packaged group, was determined as 1.48 (at the 1st month) and 1.53 (at the 2nd month) log10 kob/g. The identification of E.coli O157 from E.coli positive samples of Non-packaged group were done, but there weren't detected the E.coli O157. In addition, it was not found Listeria monocytogenes and aflatoxin (B1, B2, G1, G2) in all groups. As a result, it was determined that the use of packaged wet sugar beet pulp was better than the Non-packaged groups in terms of the levels of crude nutrients, in vitro digestion and microorganisms. Key Words: Wet Sugar Beet Pulp, Storage Conditions, Crude Nutrients, Aflatoxin, E coli, Listeria monocytogenes
The effects of TWO different storage conditions and periods on nutrient matters and some microbiological agents of wet sugar beet pulp
Keywords: Veteriner Hekimliği