ROMATOİD ARTRİTLİ HASTALARDA SOLUBL CD30 DÜZEYLERİ - HACIEVLİYAGİL, MEHMET CENGİZ (Fırat Üniveristesi, 2003)
Romatoid artrit (RA) destrüktif ve invaziv özellikler sergileyen inflamatuvar ve proliferatif sinovitle karakterize bir hastalıktır. Romatoid sinovitle ilişkili doku hasarının önemli bir kısmının aktive makrofaj ve sinovyositlere bağlı olduğuna; dokuya infiltre T lenfositlerin ise inflamatuvar cevabın yönetiminde önemli rol oynadığına inanılmaktadır. TNF-NGF (Tümör nekrozis faktör-Sinir büyüme faktörü) süperfamilyasının bir üyesi olan CD30, glikoprotein yapısında bir transmembran reseptörüdür. Th2/0 fenotipindeki insan T hücre klonlarının CD30'u taşıdığı ve solubl kısaltılmış formda ortama saldığı in vitro olarak gösterilmiştir. Bu çalışmada düşük doz metotreksat tedavisi altındaki RA'lı hastaların solubl CD30 (sCD30), IL- 1, IL-4, BFN-y, TNF-a, TGF-J3, akut faz reaktanları ve romatoid faktör serum düzeyleri ölçüldü. Hastaların fonksiyonel ve radyolojik skorlamaları ile eklem indeksi ölçüldü ve sCD30'un serum düzeyi ile aralarındaki ilişki araştırıldı. Gereç ve yöntem: ACR'nin RA kriterlerini taşıyan 36 hasta ve 20 sağlıklı kontrol grubu çalışmada yer aldı. Aktivite kriterlerini dolduran 18 hasta grup 1 olarak kabul edildi ve remisyondakiler ise grup 2'yi oluşturdu. Hasta ve kontrol grubunun serum sCD30, IL-1, IL-4, TNF-a, TGF-|3 ve IFN-y düzeyleri ELISA metoduyla çalışıldı. Depresyonu değerlendirmek için Hamilton depresyon ölçeği, disabilite ölçümü için Nottingham Health Profile (NHP) ve Health Assesment Questionnaire (HAQ) değerlendirmeleri kullanıldı. Modifıye Larsen ve Sharp' ın eklem mesafesi ile erozyon skorları radyolojik skorlama yöntemleri olarak kullanıldı. Eklem indeksi olarak Ritchie artiküler index (RAİ) kullanıldı. Bulgular: Serum sCD30 düzeyi hastalarda kontrol grubuna oranla belirgin olarak yüksekti (p<0.001). Grup l'in serum sCD30 düzeyi grup 2'ye göre belirgin olarak yüksekti (p<0.001). Hastaların serum sCD30 düzeyi ile CRP (r=0.86, pO.001), ESH (ı=0.65, pO.001), haptoglobulin (r=0.5, p<0.01), a-1 antitripsin (r=0.36, p<0.05) ve RF'nin (r=0.62, p<0.001) serum düzeyleri arasında pozitif korelasyon bulundu. Hastaların IFN-y serum düzeyi ile sCD30 serum düzeyi arasında ise ters korelasyon bulundu (r= -0.37, p<0.05). HAQ (f=0.53, p<0.001), NHP (r=0.41, p<0.05), RAİ (r=0.59, pO.001), Modifıye Larsen sağ el (r=0.35, p<0.05) ile Sharp'ın eklem mesafesi sağ el (r=0.33, p<0.05) skorları ile serum sCD30 düzeyi pozitif ilişkiliydi.Tartışma. Düşük doz MTX tedavisi altındaki RA'lı hastalarda serum sCD30 düzeyi ve hastalık aktivite parametrelerinin beraber yükselişi romatoid sinovitin immün proçesinde CD30(+) T hücrelerin rol oynadığını gösterir. Ayrıca bu veriler; inflamasyonu azaltmaya çalışan Th2 tip sitokin üreten T hücrelerin "azaltıcı- regülatuvar" etkisini yansıtıyor olabilir. Anahtar kelimeler: Romatoid artrit, sCD30? metotreksat, T hücreler, sitokinler.

SOLUBLE CD30 LEVELS IN RHEUMATOID ARTHRITIS PATIENTS Rheumatoid arthritis (RA) is a disease that characterized by inflammatory and proliferative synovitis that exhibits invasive and destructive features. So far, it has been assumed that most of the tissue damage associated with rheumatoid synovitis is due to activated macrophages and synoviocytes, whereas tissue infiltrating T lymphocytes are believed to play a pivotal role in orchestrating the inflammatory response. CD30 is a transmembrane glycoprotein receptor that is a member of the TNF-NGF (Tumor necrosis factor-Nerve growth factor) superfamily. It was demonstrated İn vitro that CD30 was preferentially expressed and relased in a soluble truncated form by human T cell clones with a Th2/0 phenotype. In this study, serum level of soluble CD30 (sCD30), IL-1, IL-4, IFN-y, TNF-a, TGF-p, acut phase reactants and rheumatoid factor were measured in RA patients who were under low dose methotrexate therapy. Articular index and functional-radiological scores of the patients were measured and the correlations between sCD30 and this scores were invastigated. Material and method: 36 patients, diagnosed as rheumatoid arthritis according to the American Rheumatism Association (ACR) criteria and 20 healthy controls were recruited in the study. 18 patients that fulfill the activity criteria were accepted as group 1 and the others as group 2 that were in remission. Serum level of sCD30, EL-1, IL-4, TNF-a, TGF-p and IFN-y were processed by ELISA method in all patients and control subjects. Depression was evaluated by Hamilton Depression Scale and disability was assessed by Nottingham Health Profile (NHP) and Health Assessment Questionnaire (HAQ). Modified Larsen and Sharp's joints space and erosion scores were used as radiological score. Ritchie Articular Index (RAI) was used as articular index. Results: The levels of the sCD30 in rheumatoid arthritis patients were found to be significantly higher compared with the control group (pO.001). Serum sCD30 levels were significantly higher in group 1 than group 2 (p<0.001). In patients, serum sCD30 level and serum levels of CRP (r=0.86, p<0.001), ESH (r=0.65, p<0.001), haptoglobulin (r^O.5, p<0.01), a-1 antitripsin (r=0.36, p<0.05) and rheumatoid factor (r=0.62, p<0.001) were found to be positively correlated. It is found that, in patients there are negative correlation between serum level of IFN-y and sCD30 (r= -0.37,p<0.05). HAQ (i=0.53, p<0.001), NHP (r=0.41, p<0.05), RAI (r=0.59, p<0.001), Modified Larsen right hand (r=0.35, p<0.05) and Sharp's joint space right hand (r=0.33, p<0.05) scores were positively associated with sCD30 serum level. Discussion. Together elevation of sCD30 level and disease activity parameters in patients with RA under low dose methotrexate therapy, shows that CD30(+) T cells play role in immune process of RA synovitis. However, this data may reflect "down-regulator" effect of T cells producing Th2 type cytokine that try to diminish inflammation. Key Words: Rheumatoid arthritis, sCD30, methotrexate, T cells, cytokines.
Soluble CD30 levels in rheumatoid arthritis patients
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon; Physical Medicine and Rehabilitation