MISIR EKSENİNDE ORTADOĞU'DA AMERİKA ? SOVYET RUSYA MÜCADELESİ (1945 ? 1973) - MURAT, TURGAY (Fırat Üniveristesi, 2012)
İngiltere ve Fransa'nın II. Dünya Savaşı'nın ardından Ortadoğu'da nüfuzlarının azalmasıyla oluşan boşluğu doldurmaya çalışan ABD ve Sovyetlerin, Ortadoğu mücadelesinin ana eksenini, İsrail Devleti'nin kurulması ile başlayan Arap ? İsrail savaşları ve buna karşı Arap Milliyetçiliği ile Arapları bir arada tutmaya çalışan Mısır oluşturmuştur. ABD ve Sovyetlerin Ortadoğu Politikalarının ana eksenini Mısır'ın oluşturmasının en önemli sebebi, Mısır ihtilali ve Süveyş Kanalı'nın millileştirilmesi olmuştur. Bu olaylar büyük güçlerin politikalarında önemli değişiklikler oluşturmuş, Sovyetler ?Barış İçinde Bir Arada Yaşama? tezini kullanırken ABD ise hem İsrail'in varlığının korunmasının hem de Araplardan kopmamanın hesaplarını yapmıştır. Ancak incelediğimiz bu dönem içerisinde ABD, Arap Ortadoğusu'nda pek de inandırıcı olamamıştır. Nitekim İsrail'e desteği Ortadoğu Devletlerini Sovyetlere yönlendirmiştir. İki güç arasındaki bu kuvvet paylaşımı Sovyet nüfuzunun artmasını sağlamış, ancak Arap ? İsrail Savaşlarında galip taraf İsrail ve dolayısıyla da ABD olmuştur. Bu durum 1970'lere gelindiğinde özellikle de Mısır'ın Sovyetlerden uzaklaşıp ABD'ye yakınlaşmasına yol açmıştır. Yani Sovyetlerin Ortadoğu'da izlediği politika başarısızlıkla sonuçlanmıştır.Anahtar Kelimeler: Ortadoğu, ABD, Sovyetler, Mısır, İsrail

The main axial of USA and Soviets sstruggle as England and France lost their influence in the Middle East after the Second World War. Consist of the Arab ? Israel war beginingwith the foundation of Israel state and Egypt wich tried to keep together through Arab Nationalism. The most important reason for Egypt to be the main axial in USA and Soviet Middle East politicsis the revolution in Egypt and to nationalize the Suez Canal. These events created important changes in the politics of the Super Powers, while the Soviets uses the thesis living together in peace, USA tried to maintain both Israel?s existence and not to break bonds from Arabs, However, in this period We studied, USA couldn?t be trustworty in the Arab Middle East. Thus, its support for Israel directed the Arab states to the Soviets. This power sharing between these two Super Powers increased the Soviet influence, but the winner side became Israel, so USA alsobecame the winner. This situation, in 1970?s caused Egypt to leave Soviets and to get closer to USA. That is, the politics Soviets follwed in the Middle East resulted as a failure.Key Words: Middle East, USA, Soviets, Egypt, Israel
America ? Soviet struggle in the Egypt axial in the Middle East (1945 -1973)
Keywords: Tarih; Uluslararası İlişkiler