ZEYD BİN HARİSE VE AİLESİ - SÖYLEMEZ, NEŞE (Fırat Üniveristesi, 2001)
Arabistan'da ki bitip tükenmeyen baskın savaşlardan birinde Zeyd b. Harise adında bir Arap esir düşmüş ve köle olarak satılmıştı. Böylece bir çok el değiştirerek Mekke'ye getirilmişti. Burada onu Hz. Muhammed'in hanımı Hz. Hatice satın almıştı. Bir süre sonra bu kölenin akrabaları oğullarını aramışlar ve onun Mekke'de olduğunu öğrenmişlerdi. Yanlarına bir miktar para alan Zeyd'in babası ve amcası Zeyd'i almaya geldiler. Zeyd onlarla gitmeyip Hz. Peygamber'le kalmayı tercih etti. Zeyd b. Harise'yi evlad edinen Hz. Muhammed artık ona aile bireylerinden biri gibi muamele etti. Sonraları. İsamiyet gelince Hz. Peygamber araplarda din gibi kabul edilen batıl kuralları ortadan kaldırdı. Zeyd'in boşanmış eşi Zeynep binti Cahş ile evlendi. Bu şekilde evlatlıkların boşanmış eşleriyle evlenilebileceğini gösterdi. Böylelikle ayrı soydan olan insanların kaynaştırılıp onlara verilen rollerin neler olduğu ortaya çıkarılmıştı. Bu şekilde Zeyd b. Harise ve oğlu Üsame b. Zeyd'in komutanlık yönü ve diğer özellikleri gösterildi.
Zeyd bin Harise and his family
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Din; Religion