İLETİŞİM AÇISINDAN MOBİL UYGULAMALARIN DİL ÖĞRENİMİNDE KULLANILMASINA YÖNELİK KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ: İNGİLİZCE VE ARAPÇA APLİKASYONLAR - CEYRAN, ALPER (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışma, dijital dil öğrenme uygulamalarının Arapça ve İngilizce öğrenme süreçlerindeki rolünü iletişim ilişkisi bağlamında karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Mondly ve Busuu platformlarını merkeze alarak, bu uygulamaların dil öğretimindeki iletişim stratejilerini, kullanıcı deneyimini dil öğrenim süreçlerini analiz etmektedir. İletişim bilimleri perspektifinden dijital araçların dil öğrenimini nasıl gerçekleştirdiğini ve bu süreçteki iletişimsel unsurları ele alınmıştır. Çalışmada, uygulama içi içerik analizleri ve karşılaştırmalı metodoloji kullanılarak, her iki platformun dil öğretim yaklaşımları incelenmiştir. Arapçanın yapısal karmaşıklığı (örneğin, kök sistemi ve hitap ayrımları) ile İngilizcenin küresel kullanımındaki çeşitlilik, uygulamaların iletişimsel tasarımıyla ilişkilendirilmiştir. Bulgular dijital dil öğrenme platformlarının iletişimsel açıdan bağlamsal öğrenme ve etkileşimsel deneyim sunma konusunda önemli avantajlar sağladığını göstermektedir. Busuu, topluluk tabanlı geri bildirim özelliğiyle kullanıcıların sosyal etkileşim ihtiyacını karşılarken; Mondly, sanal gerçeklik senaryolarıyla günlük iletişim pratiğini desteklemektedir. Birbirinin alternatifi olan bu uygulamaların benzer ve farklı yönleri bu çalışmada ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Bu çalışma dijital dil öğrenme araçlarının iletişimsel yetkinliği artırmadaki potansiyelini vurgularken, teknolojinin dil öğrenimini nasıl daha kapsayıcı ve bağlama duyarlı hale getirebileceğine dair genel bir çerçeve sunmaktadır. Özellikle dilin yapısal özellikleri ile iletişimsel ihtiyaçlar arasındaki uyumun önemi tartışılmakta, bu doğrultuda dijital tasarımlara yönelik öneriler geliştirilmenin önü açılmaya çalışılmaktadır. Çalışma, iletişim bilimleri ve dijital eğitim alanları arasında disiplinlerarası bir diyaloğun gerekliliğini ortaya koymayı hedeflemektedir.

This study aims to comparatively examine the communicative role of digital language learning applications in the Arabic and English learning processes in the context of communication. This research focuses on Mondly and Busuu platforms and analyzes the communication strategies, user experience and language learning processes of these applications in language teaching. From the perspective of communication sciences, how digital tools carry out language learning and the communicative elements in this process are discussed. In the study, the language teaching approaches of both platforms are examined using in-app content analysis and comparative methodology. The structural complexity of Arabic (e.g., root system and formal/informal distinctions of address) and the diversity in the global use of English are associated with the communicative design of the applications. The findings show that digital language learning platforms provide significant advantages in terms of providing contextual learning and interactive experiences in terms of communication. While Busuu meets the social interaction needs of users with its community-based feedback feature, Mondly supports daily communication practices with virtual reality scenarios. The similar and different aspects of these applications, which are alternatives to each other, are tried to be revealed in this study. This study provides a general framework for how technology can make language learning more inclusive and context-sensitive, while highlighting the potential of digital language learning tools in increasing communicative competence. In particular, the importance of the harmony between the structural features of the language and communicative needs is discussed, and suggestions for digital design are attempted to be developed in this direction. The study aims to reveal the necessity of an interdisciplinary dialogue between the fields of communication sciences and digital education.
A comparative example of the use of mobile applications in learning within the context of communication relationship: Comparison of English and Arabic applications
Keywords: İletişim Bilimleri