Hatay Açıklarında (Kuzeydoğu Akdeniz) yakalanan yeşilgöz balığının (Chlorophthalmus agassizi)'nin boy-ağırlık ilişkisi - Başusta, Asiy; Calta, Metin; Atessahın, Tuncay; Özel, Fatih Volkan (My University, 2015)
Bu çalışma Kuzeydoğu Akdeniz'de yakalanan ve ekonomik öneme sahip olan yeşilgöz veya patlak göz balığı olarak da bilinen Chlorophthalmus agassizi türünün total boy-ağırlık ilişkilerinin saptanması amacıyla yapılmıştır. C. agassizi türüne ait tüm bireyler için 454 adet yeşilgöz balığı(165 dişi+289 erkek) ticari trol teknesi ile yapılan avcılıkta yaklaşık 150-300 m derinliklerde elde edilmiştir. Yakalanan balıkların minimum ve maksimum total boy ve ağırlıkları sırasıyla dişilerde 7.0-18.6 cm, 2.3-51.6 g ve erkeklerde 7.0-17.5 cm, 1.8-42.5 g olarak hesaplanmıştır. Türe ait total boy-ağırlık ilişkileri tüm bireylerde W=0.0038*L3.2432 (r2= 0.969, SEb =0.089) dişilerde W=0.0035*L3.2825 (r2=0.982, SEb =0.071) erkeklerde W=0.0049*L3.1299 (r2=0. 944, SEb =0.098) olarak bulunmuştur. Bu türün total boyağırlık ilişkisi erkek, dişi ve tüm bireylerde pozitif allometrik büyüme (b>3) göstermiştir
Keywords: Balıkçılık