KAOS VE KRİPTOLOJİ ARASINDAKİ İLİŞKİYİ KULLANARAK YENİ GÜVENLİK ÖLÇÜTLERİ VE ANALİZ METOTLARININ GELİŞTİRMESİ - AYDIN, YILMAZ (Fırat Üniveristesi, 2019)
Kaotik sistemlerin uygulama alanlarından biri de kaos temelli şifreleme çalışmalarıdır. Kaos ve kriptografi arasındaki ilişki kullanılarak birçok tasarım çalışması önerilmiştir. Bu çalışmada, bu ilişkinin kriptografik tasarımların kriptanalizinde kullanılabileceği gösterilmiştir. Kaos analiz yöntemlerinin kriptografik protokollerin analizinde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bir kaos analiz yöntemi olan Lyapunov Üstelleri, rastgele sayı üreteçlerinin kalitesini ölçmek için kullanılmıştır. Analiz sonuçları, Lyapunov Üstellerinin rasgele sayı üreticilerinin değerlendirilmesinde bir kriter olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Çalışmada, rastgele sayı üreticilerinin istatistiksel özelliklerinin değerlendirilmesinde ortak bir analiz yaklaşımı olan NIST test grubunun sorunları gösterilmiştir. Bu sorunların yeni test aracında olmadığı görülmüştür. Bu sonuçlar, önerilen yöntemin gelecekte birçok uygulamada başarıyla kullanılabileceğini göstermiştir.

One of the application areas of chaotic systems is chaos based cryptography studies. Many design studies have been proposed using the relationship between chaos and cryptography. In this study, it has been shown that this relationship can be used in cryptanalysis of cryptographic designs. The usability of chaos analysis methods in the analysis of cryptographic protocols has been investigated. Lyapunov exponents, which are a chaos analysis method, have been used to measure the quality of random number generators. The analysis results showed that Lyapunov exponents can be used as a criterion in the evaluation of random number generators. In the study, the problems of NIST test suite which is a common analysis approach in evaluating the statistical properties of random number generators are shown. It has been observed that these problems do not in the new test tool. These results have shown that the proposed method can be used successfully in many applications in the future.
Improvement of new security criteria and analysis methods using relationship between chaos and cryptography
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol