BİLİŞİM TEKNOLOJİSİ VE TEKNOLOJİ YÖNETİM SÜRECİNDE KAMU KURUMLARINDA DÖNÜŞÜM: TÜRKİYE'DEKİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNİN -E BELEDİYECİLİK AÇISINDAN ANALİZİ - ÖNER, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Dünya küreselleşmeyle birlikte birçok alanda dönüşüm sürecine girmiştir. Bilişim teknolojilerinde küreselleşmeyle başlayan gelişmeler beraberinde bu teknolojileri kullanan kamu kurumlarını da etkilemiş; başta e-devlet kavramı ve bu kavramın yerel yönetimlere yansıması olan e-belediyecilik kavramlarının oluşmasını sağlamıştır. E-belediyecilik kavramının yerel yönetimlerden büyükşehir belediyelerine doğru uyarlanıp uyarlanmadığını, yalnızca bilgi verme ya da yerel yönetimlerin tanıtımının mı yapıldığı yoksa asıl amacına uygun olarak vatandaşın faydalanmak istediği hizmeti en doğru şekilde sunmak mı olduğunu tespit etmek maksadıyla büyükşehir belediyelerinin bu konudaki yeterlilik düzeyleri içerik analizi tekniğiyle incelenmiştir. Bu çalışmada Türkiye'de bulunan 30 büyükşehir belediyesinin web siteleri 10 ana ölçüt ve bu ölçütlere bağlı 98 alt ölçüte göre analiz edilip büyükşehir belediyelerinin e-belediyecilik kapsamında yeterlilik düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma sonunda elde edilen verilere bakıldığında e-belediyecilik konusunda büyükşehir belediyelerin son zamanlarda oluşturdukları web sitelerinin genelinin yeterli düzeyde olduğu ve eksikliklerin olduğu konularda da büyükşehir belediyelerine önerilerde bulunulmuştur.

The world has entered a transformation process in many areas with globalization. The developments that started with globalization in information technologies have also affected the public institutions that use these technologies; It has enabled the formation of the concept of e-government and e-municipalism, which is the reflection of this concept on local governments. In order to determine whether the concept of e-municipality has been adapted from local governments to metropolitan municipalities, whether it is only providing information or promoting local governments, or whether it is to provide the service that citizens want to benefit from in the most accurate way in accordance with its main purpose, the competence levels of metropolitan municipalities in this regard were examined with the content analysis technique. . In this study, the websites of 30 metropolitan municipalities in Turkey are analyzed according to 10 main criteria and 98 sub-criteria depending on these criteria and it is aimed to determine the competence levels of the metropolitan municipalities within the scope of e-municipality. Considering the data obtained at the end of the study, it is seen that most of the websites recently created by metropolitan municipalities regarding e-municipality are sufficient and suggestions have been made to metropolitan municipalities on issues where there are deficiencies.
Transformation in public institutions in information technology and technology management process: Analysis of metropolitan municipalities in Turkey in terms of municipality
Keywords: Bilim ve Teknoloji