LİGAND DEĞİŞİMİNİN KOMPLEKSİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ - TÜFEKÇİBAŞI, ZÜLKÜF (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu çalı?mada etilendiamin (en) , 1,10-fenantrolin (Phen) , asetat (Aco), klorür ve izotiyosiyanat ligantları kullanılarak, Co(II) , Ni(II) , Cu(II) , Zn(II) , Cd(II) ve Hg(II) metal kompleksleri sentezlendi. Bu kompleks bile?iklerin; IR, UV-Görünür bölge spektroskopileri, magnetik süsseptibilite, TGA, molar iletkenlik ve element analizi yöntemleri kullanılarak geometrik yapıları aydınlatıldı. Bütün bile?iklerin oktahedral veya bozulmu? oktahedral geometrisine sahip oldukları tespit edildi. Bunların içerisinde bazı kompleks bile?iklerin iki merkezli yapıda oldukları ortaya kondu. Sentezlenen kompleks bile?iklerinin bazılarının iyonik yapıya sahip oldukları molar iletkenlik yöntemi ile tespit edildi. Katı hal elektrik iletkenlikleri incelenen komplekslerden bazılarının yarı iletken özellik gösterdikleri bulundu. Klorür ligandının yer aldığı komplekslerin hem iletkenliklerinin dü?ük hem de yarı iletken özelliğe sahip olmadıkları tespit edildi. Anahtar Kelimeler:Metal Kompleks, katı hal, elektrik iletkenlik.

In this study, complexes of Co(II), Ni(II), Cu(II), Zn(II), Cd(II) and Hg(II) cations have been synthesized by using ethylenediamine (en), 1,10-phenanthroline (Phen), acetate (Aco) chloride, isothiocyanate ligands. The geometries of the complexes have been established by of IR, UV-visible spectroscopies, magnetic succeptibility, TGA, molar conductivity and element analysis thecniques. It was established that the synthesized complexes have octahedral and distorted octahedral geometries. Some of the synthesized complexes have bicentered structure. By using molar conductivity technics, it was established that some of the synthesized complexes have ionic structure. While some of the synthesized complexes have exhibited semiconducting properties, on the other hand, the complexes have cloride ligands did not showed semiconducting properties and have lower electrical conductivity values. Keywords: Metal complexes, solid state, electrical properties.
Investigation of the effect of different ligand on the physical properties of the complex
Keywords: Kimya