Bina dış duvarlarının optimum yalıtım kalınlıkları için dinamik yaklaşım ve maliyet analizi - Özel, Meral (My University, 2008)
Bu çalışmada bina dış duvarlarına uygulanan yalıtımın optimum kalınlığı dinamik şartlar altında araştırılmıştır. Bunun için yıllık ısıtma yükü kararlı periyodik şartlar altında implicit sonlu farklar metodunu kullanarak hesaplanmıştır. Hesaplamalar Elazığ ilinin dış ortam şartları göz önünde bulundurularak yapılmıştır. Yalıtım malzemesi olarak ekstrüde polistren ve yakıt olarak ithal kömür, fuel-oil ve doğal gaz kullanılmıştır. Bu durumda, dıştan yalıtımlı güneye bakan bir duvar için maliyet analizi yapılmış ve her bir yakıt türü için optimum yalıtım kalınlıkları, enerji tasarrufları ve geri ödeme süreleri hesaplanmıştır. Sonuç olarak, Elazığ ili için optimum yalıtım kalınlığı 0.040 m olarak doğal gaz yakıtı kullanıldığı zaman elde edilmiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği