Akıllı Şehir Uygulamaları İçin Çok Katmanlı Algılayıcı ve SHAP Analizi ile Bölgesel Yeşil Hidrojen Üretim Potansiyelinin Değerlendirilmesi - Güneş, Abdulsamed; Yaman, Orhan; Sari, Elif Feyza; Yetiş, Hasan (Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, 2026)
Bu çalışmada 2535 şehir için yenilenebilir enerji potansiyeli (fotovoltaik ve rüzgar enerjisi) ve hidrojen üretim kapasitesi verileri kullanılarak makine öğrenmesi modeli ile bölgesel hidrojen üretim potansiyelinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Geliştirilen Çok Katmanlı Algılayıcı (MLP) modelinin performansı R2, RMSE ve MAE gibi metriklerle değerlendirilmiştir. Modelin çıktıları SHAP (SHapley Additive exPlanations) analizi ile yorumlanarak güneş ışınımı, rüzgar hızı gibi yenilenebilir enerji üretiminde etkili parametrelerin hidrojen üretimi üzerindeki etkileri belirtilmiştir. Ayrıca yeşil hidrojen üretimi için en yüksek ve en düşük potansiyele sahip şehirler belirlenmiş ve Folium kütüphanesi kullanılarak coğrafi olarak görselleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar modelin yüksek doğrulukla bölgesel yeşil hidrojen üretim potansiyelini tahmin edebildiğini ve üretim için en uygun bölgelerin haritalanmasını sağlamıştır. Bu çalışma karbon salınımının sıfıra indirgenmesi yolunda sürdürülebilir enerji planlaması ve yeşil hidrojen altyapısının geliştirilmesi için önemli bir rehber niteliği taşımaktadır.
Assessment of Regional Green Hydrogen Production Potential Using Multilayer Sensor and SHAP Analysis for Smart City Applications
Keywords: Yeşil hidrojen; yenilenebilir enerji; hidrojen üretimi; çok katmanlı algılayıcı (MLP); SHAP analizi