MARKA KİŞİLİĞİ ALGISI: SOSYAL MEDYA MARKALARI ÜZERİNE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA - Yücel, Nurcan; Halifeoğlu, Melike (My University, 2017)
Firmaların pazarda başarılı olabilmeleri için markalaşmalarının önemli olduğu anlaşılmıştır. Bu noktadaher firmanın pazara sunmadan önce markasına bir kişilik belirlemesi gerekmektedir. Her markanın ürünolduğu ancak her ürünün marka olmadığı anlayışı içinde markalaşmak için sınırları belirlenmiş, vurgularıkeskin, içerdiği vaadi tüketiciye doğru bir şekilde yansıtan bir marka kişiliğinin oluşturulması önemliolmaktadır. İnternetin gelişimiyle birlikte özellikle genç tüketiciler arasında sosyal medya araçları yaygınolarak kullanılmaya başlanmıştır. Sosyal medya markalarından Facebook, Instagram ve Twitter’ın markakişiliklerini belirlemek ve belirlenen marka kişilik boyutlarının katılımcıların algılamalarında farklılıkgösterip göstermediğini tespit etmek amacıyla 373 üniversite öğrencisi üzerinde anket çalışması yapılmıştır.Yapılan çalışma sonucunda; Facebook’un marka kişiliğinin 4 boyutlu, Instagram’ın marka kişiliğinin 5boyutlu ve Twitter’ın marka kişiliğinin 3 boyutlu olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte Facebook,Instagram ve Twitter’ın marka kişilik boyutlarının katılımcılar üzerinde farklı algılanmadığı sonucunaulaşılmıştır.
Keywords: İletişim; İşletme