İnsan vücudunun modellenmesinde kişisel değişikliklerin termo-regülasyon üzerindeki etkileri - Çelik, Nevin; Bayazıt, Yılmaz (My University, 2008)
Son yıllarda biyo-ısı çalışmalarında insan vücudunun termo-regülasyon (sıcaklığı dengeleme) sistemini araştıran birçok model türetilmektedir. Bu modellerde genelde nüfusun çoğunluğunu temsil ettiğine inanılan tek bir ortalama insan tipi esas alınır. Ancak cinsiyet ve yaş gibi birincil derecede ve vücut yüzey alanı, vücuttaki yağ miktarı, kişinin ağırlığı, boyu, soluduğu maksimum oksijen miktarı, deri rengi, vücudun iklim şartlarına göre değişiklik göstermesi gibi ikincil derecedeki kişisel değişiklik faktörlerinin dikkate alınmaması, modellerin eksik yada hatalı sonuç vermesine neden olmaktadır. İnsan vücudunun sıcaklık dengesinde önem arzeden bireysel değişiklikler konusu, konuyla ilgilenen araştırmacıların bu alanda incelemeler yapmasını gerektirmiştir. Bu çalışmanın iki önemli amacı vardır; birincisi teorik ve analitik veriler eşliğinde konuyla ilgili kaynaklarda bulunan sınırlı sayıdaki çalışmayı tanıtmak, ikincisi yeni yapılacak olan modellerde dikkate alınması gereken hususları vurgulamaktır.
Keywords: Fizyoloji; Biyofizik