NATO Operasyonları ve Kamu Diplomasisi - Aydemir, Emrah (My University, 2018)
Soğuk Savaş sonrası NATO’nun dönüşümüyle örgüt üzerinde tartışmalar başlamış ve NATOterörle mücadele kapsamında yeni stratejiler geliştirerek mücadelesine devam etmiştir. Bubağlamda uluslararası sistem içerisinde güvenlik konusunu kamu diplomasisine eklemleyenNATO tam operasyonel kapasitesi, hızlı tepki kuvveti, dünyanın herhangi bir yerindeoperasyonlarda görev yapabilecek durumda olması ve en önemlisi kamuoyu ile iletişimkurmaya çalışması örgüte farklı bir boyut kazandırmaktadır. NATO’nun söz konusu özellikleridemokratik bir barışın korunmasında önemli bir kamu diplomasisi aktörü olarak ele alınmasınailişkin dikkatleri çekmektedir. Bu kapsamda çalışmanın amacı, NATO operasyonlarının vestratejik konseptlerinin örgütün dönüşümüne nasıl ve ne şekilde etki ettiği, kamu diplomasisiuygulamalarına nasıl zemin hazırladığını değerlendirmek ve örgütün kamu diplomasisifaaliyetlerini incelemektir. Çalışmanın sonucunda kamu diplomasisi faaliyetlerinin NATOoperasyonlarının başarısı açısından kamuoyuyla diyalog oluşturduğu ve işbirliği ileoperasyonlara katkı sağladığı bilgisine ulaşılmıştır.
Keywords: Siyasi Bilimler; Uluslararası İlişkiler