YENİ MUSİKİ MECMUASI (95/1-176) AÇIKLAMALI BİBLİYOGRAFYASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ - ATEŞ, NİSANUR (Fırat Üniveristesi, 2025)
"Yeni Musiki Mecmuası (95/1-176) Açıklamalı Bibliyografyası ve Değerlendirilmesi" başlıklı tez çalışmam üç bölümden oluşmuştur. Klasik Türk müziği savunucularından Hüseyin Sadettin Arel'in fikirleri doğrultusunda çıkarılmaya başlanan derginin sahibi, 3. sayıdan 176. sayıya kadar Laika Karabey'dir. 1955 yılında H. Sadettin Arel'in vefatından sonraki ilk ocak ayında, derginin adı değiştirilerek "Yeni Musiki Mecmuası" yapılmıştır. Araştırmam, Yeni Musiki Mecmuası adıyla çıkarılmaya başlanan 1956-1962 Ekim ayı arasında çıkan sayılarla sınırlandırılmıştır. Çalışmam, belirtilen sayılardaki verilerin tamamlanmış, milli ve kronolojik bibliyografya başlıkları doğrultusunda değerlendirilmiş ve her sayısının ayrıntılı bir şekilde içeriklerinin açıklaması yapılmıştır. Tezimin birinci bölümünde, bibliyografyanın tanımı yapılmış ve türleri hakkında bilgi verilmiştir. Musiki Mecmuası'nın yayın hayatına başladığı yıllar içerisinde yayım hayatına başlayan öbür dergiler hakkında bilgi verilerek Musiki Mecmuası hakkında bilgi verilmiştir. Tezimin ikinci bölümünde, Yeni Musiki Mecmuası'nın 95/1-176. sayıları ayrıntılı bir şekilde incelenmiş, içerik açıklamalı ve ayrıntılı bir şekilde yazılmıştır. Bilgiler yazılırken; sayı, gün, ay, yıl, sahibi, yazı işleri müdürü, basım yeri, fiyatı, idarehanesi, telefon, başlık, biçim, yazar, içerik ve sayfa başlıkları kullanılarak sistemli bir şekilde oluşturulmuştur. Tezimin üçüncü bölümünde, sistemli bir şekilde yapılan içerik açıklamalarında ulaşılan bilgiler genel hatlarıyla özetlenmiş, yazı biçimleri, yazarlar, notalar ve reklamlar tablo haline getirilmiş ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise dergi hakkında bilgiler verilmiş ve derginin içerisinde geçen konular, tartışmalar ve derginin savundukları hakkında bilgiler verilmiştir.

My thesis, titled "Annotated Bibliography and Evaluation of 'Yeni Musiki Mecmuası (95/1-176)'," consists of three chapters. The magazine, initially published in line with the ideas of Hüseyin Sadettin Arel, a prominent advocate of classical Turkish music, was owned by Laika Karabey from issue 3 to issue 176. After Arel's death in 1955, the magazine's name was changed to "Yeni Musiki Mecmuası" in January of the following year. My research is limited to the issues published under this name between 1956 and October 1962. The study evaluates the data from these issues in accordance with completed, national, and chronological bibliography categories, and each issue's contents are explained in detail. In the first chapter of my thesis, the concept of bibliography is defined, and information about its types is provided. Background information about other magazines launched during the same period as Musiki Mecmuası is also included, alongside details about Musiki Mecmuası itself. The second chapter examines issues 95/1-176 of Yeni Musiki Mecmuası in detail, presenting annotated and comprehensive content descriptions. The information is systematically organized using headings such as issue number, date, month, year, owner, editor-in-chief, place of publication, price, office, telephone, title, format, author, content, and page details. The third chapter summarizes the systematically prepared content descriptions and conveys the findings in general terms. The writing styles, authors, sheet music, and advertisements are tabulated and evaluated. In the conclusion, the magazine's details, the topics discussed within its pages, and the perspectives it represents are summarized.
Annotated bibliography and evaluation of 'Yeni Musiki Mecmuası (95/1-176)
Keywords: Türk İnkılap Tarihi