Göz İçi Lens Materyallerin Oftalmoloji Alanında Yolculuğu ve Modern Cerrahideki Yeri - Erdag, Murat; Cıtırık, Mehmet (My University, 2024)
Katarakt, önlenebilir önemli bir sağlık sorunudur. Katarakt cerrahisinde kullanılan göz içi lensler (GİL'ler), cerrahi sonrası görme kalitesini artırmak için önemli bir role sahiptir. Katarakt cerrahisi sırasında göz içine konulan lensler (GİL) çeşitli materyallerden yapılmaktadır. Başlangıçta polimetilmetakrilat (PMMA) malzemesinden yapılan GİL'ler, zamanla silikon ve akrilik gibi daha gelişmiş materyallerle yer değiştirmiştir. GİL'ler, biyouyumluluk, optik performans ve hasta konforu açısından sürekli olarak geliştirilmektedir. Ayrıca, multifokal, akomodatif ve ayarlanabilir lensler gibi yeni teknolojilerle, farklı mesafelerde net görme sağlanması hedeflenmektedir. Bu makalede, GİL'lerin gelişimi, mevcut durumu, kullanılan materyallerin özellikleri ve bu lenslerin sınıflandırılması üzerinde durulmuştur.
Keywords: Oftalmoloji; Cerrahi uygulama; Göz içi lens; Lens materyalleri; Lens teknolojisi