KURŞUN TOKSİKASYONU OLUŞTURULAN RATLARDA BETA GLUKANIN ETKİSİ - KANMAZ, OSMAN ERSİN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Araştırmada bireysel olarak barındırılan 28 adet erkek Sprague-Dawley rat kullanıldı ve Kontrol, Beta glukan (BG, 50 mg/kg canlı ağırlık (CA)/gün BG, gavaj), Kurşun (Kurşun; 15 mg/kg CA, ip kurşun asetat), Kurşun + BG grubu (Kurşun + BG; 15 mg/kg CA ip kurşun asetat ve 50 mg/kg CA BG, gavaj) olarak dört gruba ayrıldı. Yem tüketimi Kurşun grubuyla karşılaştırıldığında, Kurşun + BG grubunda önemli oranda arttı (P<0.001). Kurşun toksisitesi, oksidatif stresin göstergesi olan karaciğer malondialdehiti (MDA) önemli oranda artırdı (P<0.001). Beta glukan uygulaması karaciğerde önemli oranda MDA düzeyini azalttı ve GSH-Px aktivitesini artırdı (P<0.001). Kurşun uygulaması proapoptotik protein Bax'ın salınımını artırdı, antiapoptotik protein Bcl-2'nin salınımını azalttı ve Bax/Bcl-2 oranını önemli oranda artırdı (P<0.01). Aynı zamanda spermatogenezisi bozdu. Kurşun kaynaklı toksisite üzerine beta glukan uygulaması ise oksidatif stresi, spermatogenezisi, apoptotik yolakların aktivasyonunu kısmen korudu.

Twenty-eight Sprague Dawley male rats were housed in individual cages and randomly divided into four groups; Control; Beta glucan (BG; 50 mg/kg body weight (BW)/day of BG, gavage; Lead (Lead; 15 mg/kg BW/day of lead acetate, ip), Lead + BG (Lead+ BG; 15 mg/kg BW/day of lead acetate, ip and 50 mg/kg BW/day of BG, gavage). Feed intake in the Lead+ BG group significantly increased in comparison with that of Lead group (P<0.001). Lead toxicity significantly increased MDA indicating oxidative stress. Beta glucan administration significantly decreased MDA levels, and increased the GSH-Px activity in the liver tissue (P<0.001). Lead administration increased expression of pro-apoptotic protein Bax, decreased the expression of the antiapoptotic protein Bcl-2 and increased ratio of Bax/Bcl-2 (P<0.01). It also impaired spermatogenesis (P<0.05). Treatment with Beta glucan on the Lead induced toxicity partially preserved suppressed oxidative stress, the activation of apoptotic pathways and spermatogenesis.
The effects of beta glucan on toxicity induced lead in rats
Keywords: Veteriner Hekimliği