DESIGN AND ANALYSIS OF THIN WALL WATER TANKS AGAINST NEGATIVE PRESSURE - JALLOUD, SALAH (Fırat Üniveristesi, 2025)
Tankları daha sonra üretilmek üzere tasarlarken, tankın çalışma süresi boyunca maruz kaldığı tüm koşullara toleransı göz önünde bulundurulur. Ayrıca bu tasarımın maliyeti mümkün olduğunca düşürülmeli ve bu maliyetin üzerine kullanılan malzemeler de eklenmelidir. Araştırmanın amacı, tankın çalışma koşullarına dayanma kapasitesini korurken, mümkün olan en düşük kalınlıkta negatif basınca dayanabilecek bir tank tasarımına ulaşmaktır. Genellikle tasarımdaki hatalar, çalışmadaki hatalar veya koruma cihazlarındaki bir arıza nedeniyle tankın iç basıncında bir azalma olur. Basınçtaki bu düşüş, tankın deformasyonuna ve hizmet dışı kalmasına neden olarak büyük kayıplara neden olur. Bu nedenle tankın ve aksesuarlarının periyodik bakımı her zaman gereklidir. Uygun tasarım, güvenilirliği artırırken bu maliyetleri minimuma indirecek ve bakım ve maliyeti azaltabilen daha verimli bir tasarım elde edecektir. Bu çalışmada, basınç kabının mukavemeti, mümkün olan en küçük kalınlıkta negatif basınç koşullarında çalışacak bir tasarıma ulaşmak için ANSYS Sonlu Elemanlar Değerlendirme Programı kullanılarak analiz edilecektir. Tankın oluklar ve takviye halkaları ile güçlendirilmesi ek olarak tank yan yüzeyleri için üçgen stentler, kare stentler, altıgen stentler ve spiral stentler olmak üzere dört farklı model geliştirilmiş ve güçlendirilmiştir. Her model, sayısal analiz amacıyla negatif basınç altında ayrı ayrı değerlendirilmiştir.

When designing tanks for later manufacturing, consideration must be given to whether the tank will tolerate the operating conditions it is going through during the work period, in addition to the importance of reducing the cost as much as possible, choosing the appropriate materials and their quantities is the most important in reducing cost. The research aims to obtain a tank design that works efficiently under the influence of external pressure with the lowest possible thickness without affecting the tank's ability to withstand operating conditions. Often there is a decrease in the internal pressure of the tank, either due to errors in the design, errors in the operation, or due to a malfunction in the protection devices. This decrease in pressure results in tank deformation and it's out of service, causing large losses. Therefore, periodic maintenance of the tank and its accessories is always necessary. The appropriate design will reduce these expenses to a minimum while increasing reliability and obtaining a more efficient design capable of reducing maintenance and cost. In this study, the strength of the pressure vessel will be analyzed by the ANSYS Finite Element Assessment Program to arrive at a design for operation in a negative pressure condition with the smallest thickness possible. In addition to strengthening the tank with grooves and reinforcing rings, four different models were developed for the tank side surfaces, namely triangular stents, square stents, hexagonal stents, and spiral stents, and strengthened. Each model was evaluated separately under negative pressure as a numerical analysis.
İnce cidarli su tanklarının negatif basınçlara karşı tasarım analizi
Keywords: Makine Mühendisliği