Toprak kaynaklı ısı pompası sistemindeki toprak ısı değiştiricisinin bulanık mantık ile kontrolü - Esen, Hikmet; Alli, Hasan; İnallı, Mustafa (My University, 2004)
Bu çalışmada, Elazığ Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinin zemin katındaki bir test odasına kurulan yatay toprak kaynaklı ısı pompası sistemine ait toprak ısı değiştiricisi kısmının kontrolü gerçekleştirilmiştir. Sistem, 1 ve 2 m derinliğine gömülmüş uzunlukları eşit olan iki toprak ısı değiştiricisinden oluşmaktadır. Yapılan deneyler neticesinde iç ortam, su-antifiriz ve farklı derinlikteki toprak sıcaklıklarının sıcaklık aralıklarını esas alan bir bulanık mantık modeli geliştirilmiştir. Bu modelde, giriş ve çıkış parametrelerinin üyelik fonksiyonları, deneysel çalışmalardan ve uzman görüşlerden elde edilmiştir. Geliştirilen bu kontrol modeli sayesinde, iç ortam sıcaklığının belirli aralıklarında sistemin gereksiz çalışması önlendiğinden daha yüksek ısı pompası performansı elde edilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine; Yeşil; Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji; İnşaat Mühendisliği