Kant'ın Din Anlayışı - Tan, Necmettin (My University, 2010)
Kant, dini, tüm ödevlerimizin tanrısal buyruklarmış gibi görülmesidir, şeklinde tanım- lamaktadır. Bu şekilde tanımlayarak Kant, din ile ahlâk arasındaki yakın ilişkiye dikkat çekmektedir. O, din ve dindarlık için ahlâklılıktan fazla bir şeyi gerekli görmemektedir. Kant, akıl dini olarak tanımladığı kendi din anlayışını, vahyedilmiş din olarak gör- düğü Hıristiyanlığın karşısına koymaktadır. O, vahyin imkânını kabul etmekte, ancak tarihsel gerçekliğini reddetmektedir. Ona göre, Hıristiyanlık ancak ve ancak akıl dinine uyduğu sürece makbuldür. Hıristiyanlığın kabul edilebilir olması için tüm öğretileri- nin ahlâklılığa göre yorumlanması gerekmektedir. Dolayısıyla Kant için yegâne din, ahlâklılık veya akıl dindir.
Keywords: Din Bilimi; Beşeri Bilimler; Felsefe