POLİS MESLEK YÜKSEK OKULU YÖNETİCİLERİNİN GÜDÜLEME ROLLERİ (DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ ÖRNEĞİ) - DUMAN, ÖZGÜR (Fırat Üniveristesi, 2005)
Polis meslek yüksek okullarımız 09.05.2001 tarihinde resmi gazetedeyayınlanan 4652 numaralı kanunla eğitim ve öğretim vermeye başlamıştır. Bu okullarEmniyet teşkilatına memur yetiştiren tek kaynaktır.Çağın ve toplumun hızlı gelişimi ve değişimi karşısında Emniyet teşkilatı da budeğişime ayak uydurmuş ve Polis okullarını Polis meslek yüksek okuluna çevirerek 8 ay olaneğitim süresini 24 ay a çıkartmıştır. Bununla beraber bu okullarda eğitimin daha kaliteliverilebilmesi için öğretim görevlisi kadrosu tahsis edilmiştir. Hali hazırda eğitim buokullarda görev yapan rütbeli, rütbesiz personel ve öğretim görevlilerince sürdürülmektedirKaliteli polis memurları yetiştirebilmek için okul yöneticilerine büyük işlerdüşmektedir. Yöneticiler çalıştıkları okullarda değişimin ve gelişimin lokomotifi olmalıdırlar.Yöneticiler çalışan personelin çalışma kapasitelerini ve performanslarını da sürekli arttırmakzorundadırlar. Yönetici, okulun imkanlarını, kendi yetkilerini, maddi ve manevi kaynakları buiş için seferber etmelidir.Bu araştırmanın genel amacı, ?Polis meslek yüksek okulu yöneticilerinin güdülemerollerini? belirlemektir.Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen beş seçeneklilikert türü bir anket kullanılmıştır. Anket maddeleri ayrıca ortak karar verme, iletişim,gelişimi destekleme, imkanları kullanma, denetim, ödüllendirme, cezalandırma, örnek olmave sosyal etkinlikler şeklinde gruplandırılarak örgütsel boyutlar oluşturulmuştur.2Veriler SPSS 10.0 istatistiksel çözümleme programı aracılığıyla, t, tek yönlüdeğişkenlik çözümlemesi, yüzde, parametrik olmayan t sınaması hesaplamaları yapılarakçözümlenmiş ve yorumlanmıştır.Verilerin değerlendirilmesi sonucunda okul müdürlerinin öğretmenlerin meslekigelişimine yönelik olarak, güdüleme becerilerine ilişkin denek gruplarının görüşleri arasındaanlamlı farklılık oluştuğu görülmüştür. Elde edilen bulgular ışığında öneriler geliştirilmiştir.Özgür DUMAN

Police training colleges , only resources for training police constables, werefounded by the 4652 registration numbered Police Higher Education Code which waspublished in the official gazette on 25 April 2001.Turkish National Police Service adapted itself for the rapit change anddevelopment in society and restructured police training schools into police trainingcolleges, extending traing and education term to 24 months from 8 months. Moreover,this code also allowed allocating positions to employ professors. Currently policetraining and education is carried out by the ranking and non-ranking police instructorsand also professors.College administrators have the full responsibility and burdens on theirshoulders in order to train and qualify police constables. Administrators should have theleading track of change, progress and development in their schools. They also have toincrease the quality and work capacity of their employees by using the all facilities andresources of the school which are dispensed by their decisions.The main goal of this research is to determine and find out the motivation rolesof police training college administrators.2As a data gathering instrument, a five-scaled Likert type guestionnaire was used. Theguestionnaire items were grouped to form dimensions such as participation in makingdecisions, communication, support and reward, performance appraisal, empowerment, modelformation, and conflict management.The data were analyzed by means of SPSS 10.0 statistical program and t, ANOVA,Mann-Whitney U, and Kruskal Wallis tests were computed.The findings have revealed that there are significant differences between/among theviews of the subjects towards the motivational skills of principals for the professionaldevelopments of teachers.
The motivating rolls of police training collage adminisrator
Keywords: Eğitim ve Öğretim