HAYRİ (HAYATI, EDEBİ ŞAHSİYETİ, DİVANININ TENKİTLİ METNİ) - ŞENER, HASAN (Fırat Üniveristesi, 1999)
DOKTORA TEZİ İ' HAYRÎ (HAYATI, EDEBİ ŞAHSİYETİ VE DİVANI'NIN TENKİDLİ METNİ) HASAN ŞENER FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ESKİ TÜRK EDEBİYATI ANABİLİM DALI 1999, Sayfa LXI- 330 Bu çalışmada Hayrî Divanı'nın yazma nüshaları temin edilip metin tenkidi tekniklerine uygun olarak karşılaştırılmış, Divan' daki eksik ve yanlışlıklar giderilmek suretiyle eser en doğru şekilde ortaya konmaya çalışılmıştır. Gerek şairle ilgili kaynaklardan, gerekse Divanı'nın taranmasından elde edilen bilgilerle 18. yüzyıl şairi olan Hayrî'nin, hayatı, kişiliği, sanatkarlık yönü, ait olduğu dönemdeki edebî yeri ve etki alanı belirlenmiştir. İnceleme bölümünde Hayrî'nin dinî tesavvufî ve toplumsal yönü araştırılmıştır. Bu çalışmayla kültür mirasımız olan bir eser ve şairi daha değerlendirmeye tabi tutulmak suretiyle gün ışığına çıkarılmış olmaktadır. Anahtar Kelimeler: 18. yüzyıl, Hayrî, Divan, Tenkitli Metin, Hikemî üslup, Tasavvuf.

In this work, the written copies of the Divan of Hayri have been procured and compared in accordance with the textual criticism techniques, and the work has been attempted to put forth through the correction of the lacking points and errors of the Divan. Through the information, acquired either by sanning the Divan or by the present Sources related with the poet, the life, personality, artistic and literary aspect and the influence of the eighteenth century poet Hayri, have been determined. In the examination part Hayri's religious, mystic and social life have been searched. With this work; a work, which shall be deemed as one of cultural heritage and a poet has been clarified through evaluation. Key words: Eighteenth Century, Hayri, Divan, Critical Text, Style of Hikemî, Mysticism.
Hayri (his life, literary perbonality and the critical text of divan's)
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature