KELÂMİ BİR PROBLEM OLARAK ALLAH'IN FİİLLERİ - ÇİÇEK, NEVZAT (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışmada; Allah'ın fiillerinin neler olduğu, konu ile ilgili Kur'an'ın anlatım üslubu, Allah'ın filleri ile ilgili teolojik-felsefi yaklaşımlar, duanın mahiyeti, dünyada rızkın adâletsiz dağılımının nedenleri, teodise problemi, vahyin mahiyeti, Allah'ın tabiata müdahale edip etmediği ve ahiret hayatı ile ilgili konular Allah'ın fiilleri bağlamında tartışılmaktadır. Bu anlamda zihinlerdeki Allah tasavvuru, eleştirel bir yaklaşımla yeniden incelenmiştir. Allah'ın fiillerini Kelâmî bir problem olarak görmemizin nedeni; Allah'ın mutlak olgunluğa sahip fiillerinin, nakıs özelliklerle malul insanlar tarafından kavranmasının çeşitli zorluklar içermesidir. Aynı şekilde mutlak olgunlukta olmasına rağmen Allah'ın fiillerinin çelişkiler içerdiğini düşündüğümüz bazı yaklaşımlarla ele alınmış olması, konuyu çözümlenmesi gereken problem konumuna getirmektedir. Kur'an'ın edebi üslubu dikkatle incelendiğinde Allah'ın fiilleri ile ilgili çelişkili gibi görünen bazı durumların makul açıklamalarının olduğu söylenebilir. Bu tez ile kısmen benzerlik gösteren çalışmalar olmakla birlikte tezimizde ulaşılmak istenen amaçları içeren bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışma, Kelâmi bir çalışma olduğundan konular incenirken mümkün olduğu kadarıyla Kelam'a ait yöntemlerden yararlanıldı.

In this study; what the Allah's acts are, the Qur'an's style of expression on the subject, theological-philosophical approaches to the Allah's acts, the nature of the prayer, the reasons for the unjust distribution of food in the world, the problem of theodicy, the nature of revelation, Whether Allah interferes with nature or not and the issues related to the hereafter are discussed in the context of Allah's actions. In this sense, the idea of Allah in minds has been re-examined with a critical approach. The reason why we see Allah's acts as a Kalam problem; the fact that Allah's acts with absolute maturity involve various difficulties for people with imperfect characteristics to comprehend. Likewise, the fact that God's acts are handled with some approaches that we think contain contradictions, despite being in absolute maturity, brings the issue to the position of a problem that needs to be resolved. When the literary style of the Qur'an is carefully examined, it can be said that there are reasonable explanations for some situations that seem contradictory regarding Allah's acts. Although there are studies that are partially similar to this thesis, we have not been able to find a study that includes the aims to be achieved in our thesis. Since this study is a theological
God's actions as a theological problem
Keywords: Din