NIZÂMU'T-TERÂKIBI'L-ARABIYYETI VE ESERUHU FÎ IKTISÂBI'L-LUĞAVIYYI - ABDULKHADER, ADNAN MANSOUR (Fırat Üniveristesi, 2017)
Dilsel terkipler bir dilin menşei sayılırlar. Ayrıca bu terkipler, fikirleri ve kelami tasvirleri barındıran dilsel şablonlara benzerler ve bu şekilde dilsel düzenin tabiatı idrak edilir. Dilsel iletişimde temel amaç terkiplerle gerçekleştiği gibi herhangi bir dilin eğitim ve öğretiminde bu terkiplerin öğretimi önem arz etmektedir. İkinci bir dili öğrenenlerden, bu dille ilgili basit dilsel terkipleri çokça duyarız. Onlar bu terkiplerle öğrenmeye çalıştıkları dilde bunu çokça tekrar ederler; bu tekrarlar dilin sentaks yapısının iyice anlaşılmasına sebeb olmaktadır. Bundan dolayı herhangi bir dilin öğrenimi, o dilin terkiplerini öğrenme ve farklı farklı diyaloglarla gerçekleşen bu dilsel edinim dilin sentaks yapısının anlaşılmasina vesile olmaktadır. Terkiplerin bu dilsel gerekliğinden dolayı konu derinlemesine irdelenmiştir. Terkipler bütün dillerde olduğu gibi Arapçada da dilsel terkiplere taalluk eden her şey planlama dahilindedir. Dil öğretimde dilsel tablonun açık bir şekilde beyan edilmesi, özelliklerinin ortaya çıkarılması dil öğrenme yetisinin genişletilmesi gerekirmektedir. Bu araştırmada ele alınan bu konu, konu ile ilgili eski ve yeni görüşleri içinde barındıran modern dillerin programına uygun olarak dilbilimsel açıdan ele alınmıştır. Anahtar Kelimeler: Dil, Dil Sistemi, Arapça Terkipler, Lafız ve Mana, Dil Öğrenm

The linguistic compositions are the core of the comprehensible language (spoken and written) and resemble the linguistic template that contains the ideas and verbal images, also recognize the nature of the language system, and verifies the linguistic communication, which is the fundamental goal and the main goal in the teaching and learning of any language, we often hear short sentences and phrases from those learning second language and repeating it with the language that they are trying to acquire and understand it, So learning any language means learning their structures and memorizing compositions in different dialogues, for that, this study revolves around this situation and everything related to the Arabic linguistic compositions, in analyzing their systems, characteristics and their effect of the language acquisition and the expansion of the linguistic vocabulary. It is worth to be mentioned; this research investigated its material from Linguistics and modern linguistic sciences according to a methodology which deals with the ancient and modern. Key Words: Language, Linguistic system, Arabic compositions, Verbal and meaning, Language acquisition.
Arap dili cümle düzeni ve dil kazanımına etkisi
Keywords: Dilbilim