ÖN ARITIMDAN GEÇEN ÇÖP SIZINTI SULARININ BATIK MEMBRAN BİYOREAKTÖRÜNDE ARITIMI - ÜNSAL, SEZAHAT AYNUR (Fırat Üniveristesi, 2008)
Karmaşık yapısı ve karakteristik özelliklerinin depo yasına bağlı olarakdeğişimleri nedeniyle sızıntı suları, arıtımı zor atıksuların basında gelmektedir. Genç depolama alanları ile yaşlı depolama alanlarında oluşan sızıntı suları farklı karakteristikler gösterebilir. Örneğin genç depolama alanlarındaki sızıntı suları yüksek konsantrasyonda biyolojik olarak parçalanabilir organikler içerir. Bu karakteristikler sızıntı sularının arıtımında da farklı metotların ve proseslerin kullanımını ön plana çıkarabilir.Bu çalışmada genç sızıntı sularında koagülasyon ve amonyak sıyırmadan oluşan ön arıtımdan geçirilmiş çöp sızıntı suyunun batık membran biyoreaktöründe arıtılması incelenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda batık membran biyoreaktörünün sızıntı sularının arıtılmasında çok etkili ve verimli bir sistem olduğu gözlemlenmiştir.

Having complex structure and characteristics dependent on the age of landfill leachate is one of those wastewater difficult to treate. Leachate from young and old landfill can show different characteristics. For example, leachate from young landfill is high in biodegradeble organics. The charateristics can be effective of the treatment of leachate and is important of the selection of treatment process.In this study the treatment of pre-treatment leachates in submerged membrane bıoreactor investigated. It is observed from this study that submerged membrane bıoreactor is very effective and productive system to treat the leachates.
The treatment of pre-treated leachates in submerged membrane bioreactor
Keywords: Çevre Mühendisliği