İKİ-DÖRT CM'LİK BÖBREK TAŞLARININ TEDAVİSİNDE PERKÜTAN NEFROLİTOTOMİ VE RETROGRAD İNTRARENAL CERRAHİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - KARAKOÇ, ORHAN (Fırat Üniveristesi, 2014)
Ürolithiazis olarak da adlandırılan üriner sistem taş hastalığı insanlık tarihi kadar eskidir. Sık görülmesinin yanı sıra verdiği rahatsızlıkla Üroloji pratiğinde üriner sistem enfeksiyonları ve prostat patolojilerinden sonra üçüncü en sık şikayet sebebidir. Taş hastalığının tedavisinde çeşitli tedaviler kullanılmaktadır; medikal tedavi, Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy (ESWL), retrograde intrarenal cerrahi (RIRC), Perkütan nefrolitotomi (PNL), laparoskopi, kombinasyon tedavileri ve açık cerrahi yöntemleridir. Çalışmaya, Ekim 2009 ve Ekim 2013 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi Üroloji Kliniğine başvurup PNL operasyonu uyglanan 86 (53 Erkek / 33 Kadın) ve RIRC uygulanan 57 (37 Erkek / 20 Kadın) toplam 143 hasta dahil edildi. Tüm hastalardan operasyon öncesi ayrıntılı anamnez alınmıştı. Yine tüm hastalar sistemik hastalık açısından ayrıntılı olarak muayene edilmşti. Hastalar operasyon öncesinde tam kan sayımı, serum kreatinin, kanama ve pıhtılaşma zamanları ve idrar kültürü ile değerlendirilmişti. İdrar kültüründe üreme olanlar yeterli süre antibioterapi uygulanarak operasyona alınmıştı. Günümüzde hem RIRC hem de PNL ile böbrek taşlarının tedavisinde yüksek başarı oranları sağlanmaktadır. Ayrıca PNL 2 cm'nin üzerindeki böbrek taşları için altın standart tedavi modalitesidir. Ancak 2?4 cm'lik renal taşların tedavisinde çoklu seans RIRC ile başarılı sonuçlar elde edilebilir. Bu çalışmamızda sonuç olarak 2-4 cm'lik böbrek taşlarının tedavisinde, komplikasyon oranın düşük olması, hospitalizasyon süresinin kısa olması, çoklu seanslarla başarının yüksek olması sebebiyle ve özellikle de komorbiditesi yüksek olan hastalarda RIRC'ın PNL'ye alternatif olabileceği görülmüştür. Bu sonuçlar daha fazla prospektif randomize çalışmalar ile doğrulanmalıdır. Anahtar Kelimeler: Perkütan nefrolitotomi, retrograd intrarenal cerrahi, böbrek taşı, fleksibl üreteroskopi

Stone disease which is also called as urolithiasis is as old as the history of the humankind. It is the third common complaint detected in the urology practice after urinary tract infectıon and prostate disease. Several methods are used in the treatment of stone diseases. Medical treatment, extracorporeal shock wave lithotripsy (ESWL), retrograde intrarenal surgery (RIRS), percutaneous nephrolithopaxie (PNL), laparoscopy, combination therapy and open surgery are the treatment options. A total of 143 patients consisting of 86 patients (53 Male/ 33 Female) who undergone PNL surgery and 57 patients (37 Male/ 20 Female) who undergone RIRS between October 2009 and October 2013 at the Urology Department of Fırat University Hospital were included to the study. Detailed history taking and physical examination according to systemic diseases was provided. The patients were evaluated with CBC, creatinine, coagulation parameters and urine culture. The patients with positive urine culture received antibiotic therapy accordingly before undergoing operation. Recently a successful stone disease treatment could be achieved with RIRS and PNL but PNL is still the golden standart option for kidney stones greater than 2 cm. But also a successful treatment by kidney stones of diameter from 2 to 4 cm. could be realised by performing repeated RIRS sessions This study revealed that RIRS could be an alternative to PNL by kidney stones of diameter between 2 to 4 cm. due to it's low rate of complications, short hospitalisation period and the high success rate by repeated sessions especially by patients with comorbidities. This results need to be confirmed with more prospective studies. Key words: Percutaneous Nephrolithopaxie, Retrograde Intrarenal Surgery, Kidney Stones, Flexible Uretheroscopy.
Comparison of percutaneous nephrolithotomy and retrograde fl exible nephrolithotripsy for the treatment of 2 – 4 cm stones
Keywords: Üroloji