HİRUDO MEDİCİNALİS (TIBBİ SÜLÜK)'İN KAS DOKUSUNDA HYALURONİDAZ AKTİVİTESİNİN ARAŞTIRILMASI - ŞAHİN, AYŞEGÜL (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmada, Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Cip Balık Üretim veAraştırma tesisindeki sülük üretim ve yetiştirme havuzlarında yetiştirilen Tıbbi sülükHirudo medicinalis'in kas dokusunda spektrofotometrik yöntemle hyaluronidaz miktarıve aylara göre değişimi araştırıldı.Çalışmada, bir yıl boyunca toplam 168 adet sülüğün anteriör ve posteriörbölgelerindeki kas dokuları kullanıldı. Sülüklerin dokularının ekstraksiyonu yapılarakbelirtilen dokularda hyaluronidaz miktarı saptandı.Çalışmada Hirudo medicinalis' de en yüksek hyaluronidaz miktarı Mart ayındaortalama 1692,69Â±40,65 Âµmol/L (1190,49-2270,07), en düşük hyaluronidaz miktarıise Eylül ayında 322,98Â±13,41 Âµmol/L (207,31-824,21) olarak bulundu.Tıbbi sülük Hirudo medicinalis'in kas dokusundaki hyaluronidaz miktarınınaylara göre dağılımları arasındaki farkın istatistiksel olarak önemli olmadığı (p > 0,05)belirlendi.Anahtar Kelimeler: Sülük, Hirudo medicinalis, Hyaluronidaz

In this study, the level and monthly changes of hyaluronidase werespectrophotometrically investigated in the muscle of medicine leech (Hirudomedicinalis) reared in Cip Fish Reproduction Unit of Fırat University Fisheries Faculty.During the study, the muscle samples from both anterior and posterior parts of total 168of leeches were dissected and then they were extracted for determination ofhyaluronidase levels.While the highest hyaluronidase level was found as 1692.69Â±40.65Âµmol/L(1190.49-2270.07) in March, the lowest hyaluronidase level was found as 322.98Â±13.41Âµmol/L (207.31-824.21) in September.In conclusion, it was determined that the monthly changes of hyaluronidase levelin the muscle of medicine leech (Hirudo medicinalis) were found statisticallyinsignificant (P>0.05).Key Words: Medicine Leech, Hirudo medicinalis, Hyaluronidase
The investigation of hyaluronidase activity in muscle of medicine leech (Hirudo medicinalis)
Keywords: Su Ürünleri