Milli Mücadele Döneminde Türkiye, Sovyet Rusya ve İtilaf Devletlerinin Kafkas Politikaları - Doğanay, Rahmi (My University, 2009)
1919-1922 yıları arasında İngiliz emperyalizmi, Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan’da kukla yönetimler kurarak, direnen Türkiye ile Sovyet Rusya arasına bir set çekmişti. Mustafa Kemal Paşa’ya göre; eğer Türkiye Sovyetlerle ittifak yaparak bu Seddi yıkamazsa, direnme imkânları temelden yıkılmış olacaktı. Bu set, Bolşevik Rusya ve Türkiye’nin kuşatılmasından başka, bütün Ortadoğu ve Asya kapılarını İngiltere’ye açacaktı. Bu nedenle Kafkas Seddi projesinin önlenmesi için her şey yapılmalıydı. Türkiye’nin Doğu’daki Türk ve Müslüman unsurlarla irtibat kurabilmesi için de bu gerekliydi. Türkiye ve Sovyet Rusya, bu konuda ortak düşmanlarına karşı birlikte hareket edip, karşılıklı dayanışma içinde bu projeyi başarısız kıldılar.
Keywords: Tarih; Uluslararası İlişkiler