KEBAN MADEN ATIKLARININ METAL İÇERİĞİNİN BELİRLENMESİ VE EKONOMİK ÖNEMİNİN İRDELENMESİ - ESKİBAĞLAR, AYNUR COŞKUN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu tez çalışmasında, Elazığ-Keban ilçesindeki eski flotasyon atıklarının metal içeriklerinin belirlenerek ekonomik değerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu amaçla flotasyon atıklarından 40 adet örnek alınmış, bunlar Acme (Kanada) analiz laboratuvarında çözünerek, yaklaşık 34 element için ICP-MS'de analizleri yapılmıştır. Bu analizler sonucunda yöredeki atıklarda Au için ortalama 1778 ppb, Ag için 96 ppm, Pb için % 2.94, Zn için % 0.63 ve Cu için ise % 0.04 gibi değerler saptanmıştır. Yöredeki madencilik çalışmaları sonucunda ise, üstteki sahanın (KY) 102.960 ton, alttaki sahanın (KA) ise 10.800 ton atık rezervinin varlığı belirlenmiştir. Bu çalışma ile atıkların yukarıdaki metal içerikleri de dikkate alındığında, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayabileceği ortaya konulmuştur.

This study investigated the metal contents of old flotation's waste products in Elazig-Keban and their economic potential. For this purpose, 40 samples have been taken from the flotation's wastes and analyzed in Acme (Canada) laboratory for about 34 elements ICP-MS. Analysis results of flotation waste in the Keban region were found 1778 ppb for Au, 96ppm for Ag, %2,94 for Pb, %0,63 for Zn and %0,04 for Cu. According to mining operations in the study area, it was detected 102,960 tones for the upper field (KY) and 10,800 tones for the lower field (KA). As these results, all these metals in the Keban region can have economical potential.
Metal contents of Keban's flotation wastes and their economic potential
Keywords: Jeoloji Mühendisliği