TÜRKİYE'DEKİ SPOR FEDERASYONLARININ İNOVASYON YÖNETİMİNDE PERFORMANS ANALİZİ - ALTUNGÜL, OĞUZHAN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Türkiye'deki Spor Federasyonlarının İnovasyon yönetimi performanslarının belirlemeye yönelik yapılan bu araştırmada ?betimsel tarama modelli? yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın kuramsal boyutunun oluşturulmasında, öncelikle araştırmayı temellendirme amacıyla konu ile ilgili literatür taranmış, ayrıca, araştırmada veri toplama aracı olarak ?Anket yöntemi? kullanılmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak Türkiye'de faaliyetlerine devam eden 61 spor federasyonunda görev yapan 130 yönetici ve 325 çalışanına, Technopolis Group tarafından geliştirilen ve kamu ve özel kuruluşlara uygulanan ?Kuruluşlarda İnovasyon Ortamı Anketi? ve ?Kurumsal İnovasyon Performansı Anketi? kullanılmıştır. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotların (ortalama, standart sapma, n ve yüzdelik) yanı sıra Chaid Karar Ağacı Analizi, Güvenilirlik Analizi ve Faktör Analizi kullanılmıştır. Sonuçlar %95 güven aralığında, p<0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir.Araştırmanın sonuçlarına göre; Türkiye'deki Spor Federasyonlarının inovasyon çalışmalarının yeterli olmadığı, personelin bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.Türkiye'deki Spor Federasyonlarında İnovasyon birimlerinin oluşturulması ve personelinin kişisel ve kurumsal gelişimleri dikkate alınarak dünyadaki diğer eşdeğer kuruluşlar ile işbirliği çalışmalarının artırılması gerekmektedir.Anahtar Kelimeler: Spor Federasyonları, İnovasyon, Performans

In this study, carried out for the purpose of determining innovation management performances of sports federations in Turkey, ?descriptive scanning model?, method was used. While establishing theoretical dimension of the study, literature about the subject matter was primarily scanned for creating the basis of the study and further ?questionnaire method? was used as data collection tool in the research.Developed by Technopolis Group and applied in public and private institutions, ?Innovation Environment Questionnaire in Institutions? and ?Institutional Innovation Performance Questionnaire? were applied as data collection tool in the research to 130 managers and 325 employees working in 61 sports federations which are active in Turkey. While assessing the data, Chaid Decision Tree Analysis, Confidence Analysis and Factor Analysis were used besides the definitive statistical methods (average, standard deviation and percentage). The results were assessed within 95% confidence interval and at p<0.05 significance level.According to study results, it is concluded that innovation studies are not sufficient in Sports Federations in Turkey and the working personnel are not adequately informed about this subject matter.The creation of innovation units and the enhancement in cooperative practices with other equivalent organizations in the world are required in consideration of personal and organizational improvements of the personnel in Sports Federations in TurkeyKeywords: Sports Federations, Innovation, Performance.
Performance analysis for innovation anagement of sports federations in Turkey
Keywords: Spor