Real Random Number Generation by Chemical Reactions Based on Quantum Wave Equation - Gençoğlu, Muharrem Tuncay; Genç, Tuncay (Mersin University, 2024)
Random Number Generators are software or hardware components that allow the production of unpredictable number sequences without any pattern or relationship between them. Various studies have been conducted with different techniques regarding RNG. In these studies, the difficulties of random number generation and the high cost negatively affect the efficiency of the developed generators. Many different methods have been used in real random number generation, and even quantum random number generators have been developed to make predictability difficult. Quantum Random Number Generators; are a tepe of generator based on the laws of Quantum physics instead of classical physics. In photonic-based RNG, random numbers are generated after various software and hardware operations by utilizing the uncertainty of photons. This study, it is aimed to develop a true random number generator using chemical reactions that have not been studied before. Data was produced by using sensors and other hardware elements together, the values produced were taken as seed values and assigned as input to the algorithm used in generating random numbers, and true random numbers were produced and these numbers were tested in detail with known test methods.

Rastgele Sayı Üreteçleri, aralarında herhangi bir örüntü veya ilişki olmayacak şekilde tahmin edilemeyecek sayı dizileri üretilmesini sağlayan yazılımsal veya donanımsal bileşenlerdir. RSÜ ile ilgili farklı tekniklerle çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalarda rastgele sayı üretiminin zorlukları ve maliyetin yüksek olması geliştirilen üreteçlerin verimliliğini olumsuz etkilemektedir. Gerçek rastgele sayı üretiminde çok farklı yöntemler kullanılmış hatta tahmin edilebilirliği zorlaştırmak için kuantum rastgele sayı üreteci dahi geliştirilmiştir. Kuantum Rastgele Sayı Üreteçleri; klasik fizik yerine Kuantum fiziği yasalarının temel alındığı bir üreteç çeşididir. Fotonik tabanlı KRSÜ'de fotonların belirsizliğinden faydalanılarak çeşitli yazılımsal ve donanımsal işlemlerden sonra rastgele sayılar üretilir. Üretilen bu sayılar, tahmin edilemeyecek seviyede güçlü rastgele sayılardır. Ancak bu yöntemin hem insan sağlığı hem de maliyet açısından olumsuzlukları mevcuttur. Bu çalışmada, özellikle radyoaktif rastgele sayı üreteçlerine alternatif olacak ve maliyeti düşürmek adına daha önce çalışılmamış olan kimyasal reaksiyonlar kullanılarak gerçek rastgele sayı üreteci geliştirilmesi amaçlanmıştır. Donanımsal kaynaklar ve kimyasal reaksiyonlar birlikte kullanılarak gerçek rastgele sayılar üretilmiştir. Sensörler ve diğer donanım elemanlarının ortak kullanımıyla veri üretilmiş, üretilen değerler tohum değeri olarak alınıp, rastgele sayı üretmede kullanılan algoritmaya girdi olarak atanarak gerçek rastgele sayılar üretilmiş ve bu sayılar bilinen test yöntemleriyle detaylı olarak test edilmiştir.
Kuantum Dalga Denklemi Tabanlı Kimyasal Reaksiyonlarla Gerçek Rastgele Sayı Üretme
Keywords: Information Security and Cryptology; Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji