METABOLİK SENDROM OLUŞTURULAN RATLARDA KUERSETİN, ALFA LİPOİK ASİT VE TİAZOLİDİNDİON UYGULANMASININ SERUM RESİSTİN DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - PARMAKSIZ, ARZU (Fırat Üniveristesi, 2009)
Metabolik sendrom 20. yüzyılın en önemli hastalığıdır. İnsülin direnci, metabolik sendromun en önemli bileşenidir. Son yıllarda keşfedilen resistin insülin rezistansına etkisiyle ön plana çıkmıştır. Metabolik sendromun hala etkin bir tedavi protokolü oluşturulamamıştır. Bu çalışmada, metabolik sendrom oluşturulan ratlarda serum resistin düzeylerinin belirlenmesi ve insülin rezistansına etkili kuersetin, alfa lipoik asit ve tiazolidindion uygulanmasının serum resistini üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmada 250 ? 20 gram ağırlığında toplam 60 adet Wistar albino cinsi rat kullanılarak 6 grup oluşturuldu. Grup 1 (n=10, kontrol grubu; 10 gün i.p. 1 ml/kg serum fizyolojik uygulandı); Grup 2 (n=10, metabolik sendrom grubu; 45 gün içme sularına % 10 fruktoz katılarak metabolik sendrom oluşturuldu ve 10 gün i.p. 1 ml/kg serum fizyolojik uygulandı); Grup 3 (n=10, kuersetin grubu; metabolik sendrom oluşturulduktan sonra 10 gün i.p. olarak 15 mg/kg/gün dozda kuersetin uygulandı); Grup 4 (n=10, ALA grubu; metabolik sendrom oluşturulduktan sonra 10 gün i.p. olarak 100 mg/kg/gün dozda ALA uygulandı); Grup 5 (n=10, kuersetin+ALA grubu; metabolik sendrom oluşturulduktan sonra 10 gün i.p. olarak 15 mg/kg/gün dozda kuersetin ve 100 mg/kg/gün dozda ALA uygulandı); Grup 6 (n=10, TZD grubu; metabolik sendrom oluşturulduktan sonra 10 gün 20 mg/kg/gün dozda pioglitazon oral olarak uygulandı). Uygulamaların sonunda ratlar dekapite edilerek biyokimyasal parametreler için kan örnekleri alındı.Deneysel olarak metabolik sendrom oluşturulan ratlarda serum resistin düzeylerinin belirgin oranda arttığı (% 73,93; p<0.001); kuersetin (% 35,85; p<0.001), ALA (% 35,69; p<0.001) kuersetin+ALA (% 54,15; p<0.001) ve TZD (% 29,02; p<0.001) gruplarında ise anlamlı azalma olduğu görüldü. Serum glukoz, insülin ve HOMA-IR değerlerinde metabolik sendrom grubunda artış mevcutken bu durumun tedavi verilen gruplarda düzeldiği tespit edildi. Lipid parametreleri incelendiğinde aynı olumlu etkiye raslanmakla birlikte TZD grubu ile karşılaştırıldığında, kuersetin, ALA ve kuersetin+ALA gruplarında çok daha olumlu sonuçlar elde edildi. Özellikle kuersetin ve kuersetin+ALA grubunun TZD grubuna göre lipit profili ve ürik asit düzeylerini çok daha olumlu etkilemesi dikkat çekiciydi.Sonuç olarak metabolik sendrom ile serum resistin düzeyleri arasında istatistiksel olarak bir ilişki vardır ve verilen tedaviler serum resistin düzeylerinde olumlu etkiye neden olmaktadır. Tedavi grupları karşılaştırıldığında, biz de TZD grubunun metabolik sendrom tedavisinde kullanılabilecek bir ajan olduğunu düşünüyoruz. Ancak metabolik sendromun komplikasyonu olarak gelişebilen kardiyak problemler ve renal hasar düşünüldüğünde kuersetin ve kuersetin+ALA gruplarının tedavide etkinliğinin çok daha belirgin olduğu kanaatindeyiz.

Metabolic syndrome is the most important disease of 20th century.. Insulin resistance component of metabolic syndrome. Resistin, which is recently discovered, come into prominence with its effects on insulin resistance. Unfortunately metabolic syndrome doesn?t have an effective treatment protocol. In this study, determination of serum resistin levels and the effects of alpha lipoic acid, thiazolidinedione and quercetin administrations on serum resistin levels in metabolic syndrome induced rats were aimed to be investigated.A total of 60 Wistar albino rats weighing 250± 20 g were used in the study and rats were divided into 6 groups. Group 1 (n=10, control group; 1 ml/kg normal saline administered i.p. for 10 days); Group 2 (n=10, metabolic syndrome group; 1 ml/kg normal saline administered i.p. for 10 days and metabolic syndrome was induced by adding %10 fructose in tap water for 45 days); Group 3 (n=10, quercetin group; 15 mg/kg/day quercetin administered i.p. for 10 days after metabolic syndrome induced); Group 4 (n=10, ALA group; 100 mg/kg/day ALA administered i.p. for 10 days after metabolic syndrome induced); Group 5 (n=10, quercetin+ALA group; 15 mg/kg/day quercetin and 100 mg/kg/day ALA administered i.p. for 10 days after metabolic syndrome induced); Group 6 (n=10, TZD group; 20 mg/kg/day pioglitazon administered orally for 10 days after metabolic syndrome induced). After all administrations, rats were decapitated and blood samples obtained for biochemical parametersSerum resistin levels were found to be increased significantly in experimentally metabolic syndrome induced rats (% 73,93; p<0.001); and decreased significantly in quercetin (% 35,85; p<0.001), ALA (% 35,69; p<0.001), quercetin+ALA (% 54,15; p<0.001) and TZD (% 29,02; p<0.001) groups. An increase was seen in serum glucose, insulin and HOMA-IR levels in metabolic syndrome group; and it was found that this increase recovered in treatment groups. Similar positive effects seen when lipid paremeters were examined; however the results were better in quercetin, ALA and quercetin+ALA groups compared with TZD group. Especially, more positive effects in lipid profile and uric acid levels in quercetin and quercetin+ALA groups than in TZD group were considerable.In conclusion; there is a statistically significant relationship between metabolic syndrome and serum resistin levels; and the applied treatments affected resistin levels positively. When the treatment groups were compared; we also consider TZD as an available agent in metabolic syndrome treatment. However when cardiac problems and renal damage, which can be developed as a complication of metabolic syndrome, taken into account; we think that quercetin and quercetin+ALA are more effective in treatment.
Investigation of quercetin, alpha lipoic acid and thiazolidinedione administrations on serum resistin levels in metabolic syndrome induced rats
Keywords: Biyokimya