Tüf katkılı yüksek plastisiteli killerde kıvam limitleri ve şişme potansiyeli ilişkisi - Topcuoglu, Yasemin Aslan; Gurocak, Zulfu (My University, 2023)
Bu çalışmada asidik ve bazik tüf katkısının yüksek plastisiteli kilin kıvam limitleri ile şişme potansiyeline olan etkileri ve bu özellikler arasındaki ilişkileri incelenmiştir. Bu amaçla %5, 10, 15 ve 20 oranlarında asidik tüf ve bazik tüf katkıları içeren örnekler optimum su içeriğinde sıkıştırılarak kür öncesi ve 28 günlük kür sonrasındaki kıvam limitleri, şişme basıncı ve şişme yüzdesi belirlenmiştir. Katkısız kil ve tüf katkılı örneklerde şişme basıncı ve şişme yüzdesi değişimlerinin kıvam limitleriyle olan ilişkisi incelenmiştir. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda artan katkı oranı ve kür etkisiyle hem LL hem de PI değerlerinde azalmalar, PL değerlerinde ise artma ve azalmalar oluşmuştur. Örneklerin şişme basıncı ve şişme yüzdesi değerleri de artan katkı oranı ile azalmıştır. Regresyon analizi sonuçlarına göre asidik tüf katkılı örneklerin LL, PL ve PI ile şişme basıncı ve şişme yüzdesi arasında çok kuvvetli-kuvvetli pozitif ilişkilerin olduğu belirlenmiştir. Bazik tüf katkılı örnekler de ise LL ve PI ile şişme basıncı ve şişme yüzdesi arasında çok kuvvetli bir pozitif ilişkiler bulunurken, PL ile şişme basıncı ve şişme yüzdesi arasında herhangi bir anlamlı ilişki belirlenememiştir.
Keywords: Jeoloji