OPTİK MİKROSKOPİ FOTOĞRAFLARININ DİJİTAL GÖRÜNTÜ İŞLEME YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ - ÜNAL, SİBEL (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi OPTİK MİKROSKOBİ FOTOĞRAFLARININ DİJİTAL GÖRÜNTÜ İŞLEME YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ Sibel ÜNAL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji Eğitimi Anabilim Dalı 2004, Sayfa:72 Malzemelerin sahip oldukları özellikler, bileşimlerinin yanı sıra iç yapılan ile doğrudan ilgilidir. Bu nedenle, yeni malzemelerin geliştirilmesi, dayanıklılık, hasar ve kazaların sebebini araştırma gibi olaylarla karşılaşıldığında, malzemenin iç yapısının incelenmesi gerekmektedir. Malzemelerin iç yapısını incelemeden amaç; malzemede mevcut fazlan, miktarını ve dağılımını; tane boyut, şekli ve dağılımı ve genel olarak yapı kusurlarının cinsini ve miktannı saptamaktır. Normal yapısal incelemeler için optik mikroskoplar kullanılmaktadır. Bu çalışmada, optik mikroskop yardımıyla elde edilen malzeme fotoğrafları dijital görüntü işleme teknikleriyle değerlendirilmektedir. Dijital görüntü işleme teknikleri, görüntü bilgisinin insanlar ya da analiz yeteneğine sahip makirialar tarafından anlaşılabilir hale getirilmesi için bir bilgisayar yardımıyla işlenmesini ifade etmektedir. Bu çalışmada malzemelerin değerlendirilebilmesi için Matlab 6.5 programlama dili kullanılarak bir program gerçekleştirilmiştir. Bu program ile girilen malzeme fotoğrafları işlenerek malzemenin kaç fazlı olduğunu bulunmakta ve buna göre de malzemenin tane boyutu hesaplanmaktadır. Anahtar Kelimeler; Tane boyutu, Faz yapısı, Görüntü işleme, Kenar çıkarma VIII
Evaluation by digital image processing techniques of optic microscope photographes
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering