DÖVİZ FUTURE SÖZLEŞMESİ, FIKHÎ BOYUTU VE ALTERNATİFLERİ - Hayat, Zeynelabidin (Fırat University, 2021)
Bu çalışma dört ana başlıktan oluşmaktadır. Birinci başlıkta Esnâf-ı Sitte hadisi bağlamında fakîhlerin sarf tanımı ve sarfın sıhhat şartları ile ilgili görüşleri ele alınmaktadır. İkinci başlıkta günümüz döviz piyasalarının çeşitleri, piyasaların özellikleri, kullanıcıları ve bu piyasalarda kullanılan terimlere değinilmektedir. Üçüncü başlıkta Future sözleşmenin tanımı, unsurları, özellikleri ve işleyişi hakkında bilgi verilmektedir. Ayrıca bu başlıkta Future ve Forward sözleşmeleri arasındaki farklılıklar ile Türkiye’de Future sözleşmelerinin tarihi ve hacminden bahsedilmektedir. Dördüncü ve son başlıkta ise Future sözleşme ile ilgili çağdaş araştırmacıların görüşleri ve bu görüşleri desteklemek için getirdikleri deliller ele alınıp bu delileri tartışarak tercih edilen görüşe ulaşılmaya çalışılmaktadır. Aynı zamanda vaad şeklinde Forward yapılması, aynı para biriminde alışveriş yapılması ve yeni bir ortak para birimi tedavüle sokulması gibi Future sözleşmenin alternatif olarak önerilen İslâmi çözümlere değinilmektedir
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları