İDİYOPATİK GRANÜLOMATÖZ MASTİT İLE II-37 ARASINDAKİ İLİŞKİ - AYDIN, UMUT (Fırat Üniveristesi, 2020)
İdiyopatik granülomatöz mastit (IGM), kazeifiye olmayan granülomlar ile karakterize olup memenin enfeksiyöz olmayan inflamatuar hastalığıdır. Nedeni tam olarak bilinmeyen, genç üreme çağındaki kadınlarda sıklıkla görülen kronik granülomatöz inflamatuar bir hastalıktır. Tedavide immunsüpresif ajanlar ve cerrahi müdahaleler kullanılmaktadır. LL-37 doğal bağışıklıkta etkili olup, immünmodülatör özelliklere sahip katelisidin türevi antimikrobiyal peptittir. Ek olarak, interlökin (IL)-36, galektin 3, toll like reseptör (TLR)3 otoimmünitede etkili olup proinflamatuar özelliklere sahiptir. Bu çalışma ile IGM'de LL-37, IL-36, galektin 3 ve TLR3 düzeylerindeki olası değişiklikleri araştırmak amaçlandı. Biyopsi ile doğrulanmış 36 kadın hasta ile 37 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edildi. Deneklerin serum örneklerinde LL-37, IL-36, galektin 3 ve TLR3 seviyeleri Elisa yöntemi kullanılarak çalışıldı. Dokuda LL-37 ve galektin 3 seviyeleri çalışıldı. Doku örnekleri elimizde olan 16 IGM hastası ile kozmetik nedenlerle mamoplasti yapılan 10 hastanın meme doku örnekleri doku incelemeleri için çalışmaya dahil edildi. Boyamada immünite aktivitesi, yaygınlık (0.1: <% 25, 0.4: % 26-50, 0.6: % 51-75, 0.9: % 76-100) ve şiddete (0: yok, +0.5: çok az, +1: az, +2: orta, +3: şiddetli) dayandırıldı ve histoskor (yaygınlık × şiddet) oluşturuldu. Veriler uygun istatiksel analiz kullanılarak değerlendirildi ve p <0.05 istatiksel olarak anlamlı kabul edildi. Çalışmaya dahil edilen hasta ve kontrol grupları karşılaştırıldığında ortalama yaş açısından anlamlı fark yoktu. Serum örneklerinde, LL-37, IL-36, galektin 3 ve TLR3 düzeyleri IGM grubunda, kontrol grubuna göre, istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktü (her biri için; p <0.001). Biyopsi örneklerinde; IGM grubunda LL-37 düzeyi, kontrol grubuna göre, anlamlı olarak düşük bulundu (p <0.001). Bununla birlikte, doku galektin 3 düzeyleri açısından iki grup arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Çalışmamızda, etiyolojisi açıkça anlaşılamayan IGM hastalarının serum örneklerinde LL-37, IL 36, galektin 3 ve TLR3 düzeylerinin düştüğü bulunuldu. Ek olarak, IGM'li hastalarda doku LL-37 seviyesinin düştüğü gösterildi. Bu bulgular, bir katelisidin olan LL-37'in IGM patogenezini etkilediğini desteklemektedir. Anahtar kelimeler: İdiyopatik granülomatöz mastit, LL-37, interlökin-36, galektin 3

Idiopathic granulomatous mastitis (IGM) is a non-infectious inflammatory disorder of the breast characterized by non-caseous granulomas. It is a chronic granulomatous inflammatory disease frequently seen in young fertile women, the cause of which has not been clearly understood. Immunosuppressive agents and surgical interventions are used in the treatment. LL-37 is a cathelicidin-derived antimicrobial peptide with immunomodulatory properties that are effective in innate immunity. In addition, IL-36, galectin 3, TLR3 are effective in autoimmunity with proinflammatory properties. With this study, it was aimed to investigate possible changes in the levels of LL-37, IL-36, galectin 3 and TLR3 in IGM. 36 female patients with biopsy-confirmed IGM and 37 healthy controls were included in the study. The serum samples of the subjects LL-37, IL 36, galectin 3 and TLR3 levels were studied using the Elisa method. LL-37 and galectin 3 levels in the tissue were analysed. 16 IGM patients whose paraffin blocks were eligible for re-study and 10 patients who underwent mammoplasty due to cosmetic reasons for the control group were included in the study for tissue examinations. Immunoreactivity in stainings were based on the prevalence (0.1: <25%, 0.4: 26-50%, 0.6: 51-75%, 0.9: 76-100%) and severity (0: no, +0.5: very little, +1: little, +2: medium, +3: severe) and histoscore was created (histoscores = prevalence × severity). The data were evaluated using appropriate statistical analysis and p<0.05 was considered statistically significant. When the patient and control groups included in the study were compared, there was no significant difference in mean age. In serum samples, LL-37, IL-36, galectin 3 and TLR3 levels were statistically significantly lower in the IGM group compared to the control group (p<0.001 for each). In biopsy samples, LL-37 level was found to be significantly lower in IGM group compared to the control group (p<0.001). However, no statistically significant difference was detected in tissue galectin 3 levels between the both groups. In our study, the decreased levels of LL-37, IL-36, galectin 3 and TLR3 were found in serum samples from patients with IGM disease whose etiology was not clearly understood. In addition, it was showed that in patients with IGM, LL-37 levels were decreased at the tissue level. These results suggest that LL-37 a cathelicidin may affect the pathogenesis of IGM. Key words: Idiopathic granulomatous mastitis, LL-37, interleukine-36, galectin 3
The relationship between idiopatic granulomatous mastitis and II-37
Keywords: İç Hastalıkları