Kendiliğinden Yerleşen Harçların Mekanik-Çevresel Sonuçlarının İncelenmesi ve Tepki Yüzeyi Metodu Tabanlı Modellenmesi - Ulucan, Muhammed (My University, 2025)
Bu çalışma sürdürülebilir kalkınma ve döngüsel ekonomi perspektifinde atık malzemeler kullanılarak üretilen kendiliğinden yerleşen harçların mekanik-çevresel sonuçlarının incelenmesine ve tepki yüzeyi metodu kullanılarak modellenmesine odaklanmaktadır. Çevresel çıktıları azaltabilmek ve mekanik özellikleri iyileştirebilmek adına metakaolin ve yüksek fırın cürufu ek çimento esaslı malzeme olarak kullanılmış olup 10 farklı kendiliğinden yerleşen harç serisi tasarlanmıştır. Mekanik özellikler için 90 günlük basınç dayanımı testi ve ultrases geçiş hızı ölçümleri dikkate alınmıştır. Tepki yüzeyi metodu kullanılarak basınç dayanımı ve ultrases geçiş hızına bağlı olarak matematiksel bir model geliştirilmiş, hesaplanan tüm bağıl hata oranları %5’in altında kalmıştır. Ardından çevresel etki kategorilerinden enerji tüketimi sonuçları incelenmiş ve ek çimento esaslı malzeme kullanımının önemli azalmalara neden olduğu gözlenmiştir. Atık ve ek çimento esaslı malzeme kullanımının hem mekanik hem de çevresel özellikler üzerinde olumlu etkiler yarattığı tespit edilmiştir.
Keywords: Sürdürülebilirlik; Atık yönetimi; Tepki yüzeyi metodu; Kendiliğinden yerleşen harç