Oksitosin ile kontrakte edilen izole gebe insan myometriyumuna klaritromisinin etkisi - Çelik, Hüsnü; Sapmaz, Ekrem; Ayar, A. (My University, 2000)
Amaç: Izole insan miyometrium örneklerinde oksitosin ile uyarilmis kontraksiyonlar üzerine klaritromisin etkisinin arastirilmasi. Gereç ve Yöntem: Sezaryan operasyonu sirasinda alinan 15X3 mm boyutlarinda miyometrium örnekleri oksitosin ile uyarildi. Sirasiyla 0.5mg/ml (Grup I) ve 1mg/ml (Grup II) konsantrasyonda olmak üzere klaritromisinin iki farkli dozu ve plasebo(Grup III)'nun kontraksiyonlarin amplitüt ve frekansi üzerine olan etkileri belirlenerek sonuçlar degerlendirildi. Bulgular: Klaritromisinin iki farkli dozunda amplitütlerde doz ve zaman bagimli bir inhibisyon, frekansta ise zaman ve dozdan bagimsiz bir artis tespit edildi (P<0,05). Plasebo uygulanan grupta frekans ve amplitütlerde anlamli bir degisiklik bulunmadi. Sonuç: Invitro ortam sartlarinda klaritromisinin doz ve zaman bagimli olarak kontraksiyonlarin amplitütlerini inhibe ettigi, frekanslarini ise doz ve zamandan bagimsiz olarak arttirdigi tespit edildi.
Keywords: Klaritromisin; Doz-yanıt ilişkisi; ilaç; Oksitosin; Antibiyotikler; Zaman faktörleri; Miyometriyum