VARLIK PROBLEMiNiN ZiHiNSEL GELiŞiMi - Kılıç, Cevdet (Fırat University, 2004)
Varlık kavramı. insan ak/mm bir hamlede kavradığı Fe ulaşabildiği en genel kavram olduğu için .filozoflar /arafından. ıammımn yapılmasma gerek olmadığı belirtilmiştir. Filozoflar. varfığlll "ne "fiği ve "ne o/du{!;u" problemine eğildikleri kadar menşei üzerinde de durmuş/ardır. Varlık kavramı üzerinde çağlar boyu pek çok kavram geliştirilmiştir. Bir. Logos. ide. Töz. Cogito, Algı. Monad. Nesne. Ben. Ruh. İrade ve Güç gibi kavramlar bunlardan birkaçıdır. Sokrates öncesi ve sonrasıfelsefi diişiincede filozofların. varlığm ne olduğu ve nasıl meydana geldiği. Inen şe i gibi sorulara cevap aradıkları Fe varlıkta Bir olan iizerinde felsefe yaplikları görülmektedir. Batı ve İs/ii m diişiincesinde ise varlık problemi. "varfığlll ne 'fiği" sorunu. yerini "varolan nesnelerin ve objelerin ne 'li ği" sorusuna bırakmıştır. Giiniimiiz anto/oj isinde ise, varlık iizerine sübjektif ve spekiilatif teoriler üretmek yerine. doğrudan hayallan ve bilimsellikten hareket eden. samıçiara ıabi olan, fenomenolojik bir tavır olarak karşımıza çıkmaktadır. İşte biz bu makalede varlık probleminin arıaya çıkışmda n güniinıiize felsefi açıdan Farlık kavram mm geçirdiği evreleri ve gelişimi ele almaya çalıştık.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları