OKUL ÖNCESİ EĞİTİME DEVAM EDEN ÇOCUKLARIN ÇİZGİ VE DİZİ FİLMLERE YÖNELİK DÜŞÜNCELERİNİN İNCELENMESİ - Tanyıldızı, Nural İmik; Karabulut, Nihan (Halil TURGUT, 2018)
İnsan gelişimin en kritik yılları okul öncesi dönemdir. Bu dönemde çocuklar hayatlarının temellerini oluştururlar. Dolayısı ile televizyonun etkileri çocuğun tüm yaşantısını etkileyebilmektedir. Günümüzde insanların günlük yaşamlarında zamanlarını ayırdıkları en etkili araçlardan biri olan televizyon çocukların gelişimlerini de etkilemektedir. Çocukların izledikleri televizyon programları ailelerine, yaşlarına, cinsiyetlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Çocuklar ve televizyon programları ile ilgili yapılan araştırmalar göstermiştir ki çocukların kontrollü bir şekilde televizyon izlemeleri çocuklara olumlu etkiler kazandırırken kontrolsüz bir şekilde televizyon izleyen çocuklarda da olumsuz etkiler bırakmaktadır. Bu çalışmanın temel konusu hangi çizgi ve dizi filmlerin okul öncesi dönem çocukları tarafından tercih edildiğidir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniğine uygun olarak araştırmacı, okul öncesi dönem çocuklarına amaçlı ve kontrollü sözel iletişim biçimini kullanarak çeşitli sorular yöneltmiştir. Konu ile ilgili yapılan birçok araştırma anneler ve öğretmenlerle yapılmıştır. Bu çalışmada ise okul öncesi dönem çocuklarının televizyon programları ile ilgili kendi görüşleri alınmış ve veriler tablo olarak sunulmuştur.