SİRKADYEN RİTİM DEĞİŞİKLİĞİ VE PRENATAL STRESİN FETAL - PLASENTAL GELİŞİM ÜZERİNE ETKİSİ - GÖZERİ, EBRU (Fırat Üniveristesi, 2003)
Canlılara bir çok biyolojik faaliyetlerinde belli bir ritim vardır. Canlının çevreden aldığı sinyallerin bir kısmı, ritimlerin düzenlenmesi için bir işaret görevi yapar. Sirkadyen ritimler başlıca zihinsel faaliyetler, kan basıncı, vücut ısısı, solunum sistemi, böbrek fonksiyonları, gastrointestinal faaliyetler ve hormonlardır. Sirkadyen ritim değişikliği canlı için aynı zamanda bir stres faktörüdür. Bu çalışmada; deneysel olarak sirkadyen ritim değişikliği ile strese maruz bırakılan gebe raflarda fetal sayı, ağırlık ve plasental değişimler incelendi. Kontrol grubu (n~10)f hariç kalan ratlar randomize olarak üç çeşit gruba ayrılıp (her bir için n=10) gebelikleri boyunca değişik ışık düzenine maruz bırakıldı. Her bir rat gebeliklerinin 20. günü sezaryene alınarak plasenta ve fetus ağırlıkları tespit edildi. Plasentalar histopatolojik olarak incelendi. Sirkadyen ritim değişikliği yapılan gruplardan doğan fetusların ağırlığı kontrol grubundan doğanlara göre düşük tespit edildi. En belirgin değişiklik özellikle sürekli ışık grubunda gözlendi. Yine sürekli ışıkta plasental değişiklikler en yoğun olarak gözlendi Bu çalışmada elde edilen sınırlı bulgulara göre;sürekli ışık ya da sürekli karanlık ya da sirkadyen ritmi bozarak uygulanan prenatal stres fetal ve plasental gelişimi olumsuz yönde etkilemektedir. Anahtar Kelimeler: Sirkadyen Ritim, Prenatal Stres, Plasenta, Fetal Gelişim, Rat. \T

The living things have a rhythm in their biological activities. The enviromental signals of the living things are markers for the ordering of the rhythms. Circadian rhythms are hormones and essentially mental activities, blood pressure, body temperature, respiratory system, renal functions, gastrointestinal system activities.The altered circadian ryhthms are also stress factors for the living things.In this study,we asses the fetus number and weight,alterations in placenta of the pregnant rats that have experimental circadian rhythm alterations.Except the control group (n=10) rats are randomly exposed to different light regimens during their pregnancies. At their 20 th day of pregnancy cesarian section applied, then placenta and fetus number examined. The placentas are examined histopathologically. The fetal weights are lesser in the groups that have altered circadian rhythms than control group. The group that are exposed to constant light has the marked decrease in fetal weight. In the histopathologic examination the constant light group has the marked placental alterations. As a conclusioin of this study with limited findings constant light or constant dark alters the circadian rhythm so leads the prenatal stress. Application of tis prenatal stress cause the negative fetal and placental development. Key Words: Circadian Ryhthm, Prenatal Stress, Placenta, Fetal Development, Rat.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Obstetrics and Gynecology