KUANTUM DALGA PAKETİ METODU İLE ENERJİ TRANSFERİ MOMENTLERİNİN HESAPLANMASI - EMİK, SÜLEYMAN (Fırat Üniveristesi, 2002)
IV ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KUANTUM DALGA PAKETİ METODU İLE ENERJİ TRANSFERİ MOMENTLERİNİN İNCELENMESİ Süleyman EMİK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2002, Sayfa:68 Bu çalışmada atom-molekül inelastik çarpışmalarında enerji transferi momentlerini hesaplamak için zamana bağlı bir kuantum mekaniksel metot geliştirilmiştir. Bu metot, ilk önce bireysel kuantum seviyeleri arasındaki ihtimaliyetleri hesaplamayı gerektiren geleneksel metotlara göre doğrudan enerji transferi momentlerinin hesaplanmasını mümkün kılar. Zamana bağlı Schrödinger denklemi hızlı Fourier dönüşüm ve Kesikli Değişken Gösterimi teknikleri kullanılarak çözüldü. İnelastik saçılma ihtimaliyetleri ve enerji transferi momentlerini hesaplamak için Fourier Grid metodu kullanıldı. Geliştirilen metot ko lineer He+l2(v)-»He+l2(v') inelastik saçılma problemine uygulandı ve h molekülünün çeşitli başlangıç kuantum durumlarından uyarılmış kuantum durumlarına olan geçiş ihtimaliyetleri ve enerji transfer momentleri hesaplandı. Anahtar Kelimeler: Enerji Transferi Momentleri, Geçiş ihtimaliyetleri, İnelastik Saçılma

V ABSTRACT YÜKSEK LİSANS TEZİ KUANTUM DALGA PAKETİ METODU İLE ENERJİ TRANSFERİ MOMENTLERİNİN İNCELENMESİ Süleyman EMİK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2002, Sayfa:68 In this study, a time-dependent quantum mechanical method has been developed to calculate the moments of energy transfer for atom-molecule inelastic collisions. The method enables us to directly calculate the energy transfer moments rather. Then the calculation of the state-to-atate transition probabilities initrally as traditranal methods require. The time- dependent Schrödinger equation is solved by means of Fast Fourier Transformation and the Discrete Variable Representation techniques. The state-to-state transition probabilities and the moments of energy transfer are calculated by Fourier Grid method. The method proposed is applied to the colinear inelastic scttering of He+J.2(v)->He+I2(v') and the state-to-state transition probabilities and energy transfer moments are calculated. Keywords: Energy Transfer Moments, Transitron Probabilities, inelastic Scattering
Calculation of the energy transfer moments with the quantum wave packet method
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering