Elazığ Devlet Hastanesi aile planlaması polikliniğine başvuran kadınların doğurganlık özellikleri ve kullandıkları aile planlaması yöntemleri - Polat, S. Aytaç; Açık, Yasemin; Gürateş, Bilgin (My University, 2000)
Amaç: Bu araştırma; Elazığ devlet hastanesi aile planlaması polikliniğine başvuran kadınların doğurganlık özellikleri ve kullandıkları aile planlaması yöntemlerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Materyal ve metot: Araştırmamızda; l Ekim 1999 ile, 31 Mart 2000 tarihleri arasında polikliniğe müracaat eden 887 kadının tümü araştırmanın kapsamına alınmıştır. Bulgular: Çalışmaya alınan kadınların %27.4'ü herhangi bir okul mezunu değildir. Yaş ortalaması ise 30.5 (±6.3)'dir. Kadınların ortalama; gebelik sayısı 3.7, doğurduğu çocuk sayısı 2.9, yaşayan çocuk sayısı 2.7'dir. Ortalama düşük sayısı 0.8, son gebelik aralığı ise 33.7 ay'dır. %27.3'ü 4 ya da daha fazla sayıda doğum, %47.0'si bir ya da daha fazla sayıda düşük yapmıştır, %24.4'ünün son gebeliği isteyerek düşükle sonlanmıştır. Kadınların %51.3'üne RİA uygulanmış, %23.7'sine kondom ve %6.7'sine hap verilmiştir. Son üç ay içerisinde kullandıkları yöntemler sorulduğunda; %60.11 coitus interruptus, %17.0'si kondom, %6.7'si hap, %5.4'ü RİA, %0.3'ü spermisit ve %0.3'ü ise enjeksiyon yöntemi kullandıklarını belirtmişlerdir. Kadınların %26.7'sine MR yapılmıştır. MR yaptıranların %38.4'ü herhangi bir okul mezunu değil, %53.6'sı ilköğretim okulu, %7.2'si lise ve %0.8'i üniversite mezunudur. Sonuç: Elazığ Devlet Hastanesi Aile Planlaması Polikliniği'ne müracaat eden kadınlar etki derecesi sınırlı geleneksel yöntemleri yüksek oranlarda kullanmakta, her altı kadından birisi ise istemli düşük yapmaktadır. Etkili aile planlaması yöntemi kullanma oranını artırmak, istemli yapılan düşükleri azaltmak amacıyla temel sağlık hizmeti sunumu içerisinde aile planlaması eğitim ve danışmanlığına öncelikle yer verilmelidir.
Keywords: Yaş grupları; Eğitim; Gebelik önleyici araçlar; kadın; Düşük; istemli; Aile planlaması; Gebelik önleyici ajanlar; dişi; Gebelik oranı; Doğurganlık