POLİKİSTİK OVER SENDROMLU KADINLARDA GRELİN VE OBESTATİN'İN SERUM VE TÜKÜRÜK DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - YAVUZ, ADEM (Fırat Üniveristesi, 2008)
Polikistik over sendromu (PKOS) reprodüktif dönemdeki kadınların %5-10'unda görülür ve sıklıkla hirsutizm, obezite, insülin rezistansı ve dislipidemi ile karekterizedir.Son zamanlarda grelin geni tarafından kodlanan obestatin, desaçil grelin ve açil grelin isimli üç hormon keşfedilmiştir. Bu üç peptid enerji balansı, obezite ve muhtemelen gonadal fonksiyonlar üzerine etki etmektedir.Bu çalışma: (i) PKOS'lu kadınlarda serum ve tükürük açil grelin, desaçil grelin ve obestatin düzeylerinin sağlıklı kontrollere göre değişiklik gösterip göstermediğini; ve (ii) bu peptidlerle gonadotropinler, androjenler, insülin, insülin rezistansı ve lipid profili arasında ilişki olup olmadığını ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır.Çalışmaya 15 PKOS'lu ve 15 sağlıklı kadın dahil edildi. Açil grelin, desaçil grelin ve obestatin'in serum ve tükürük düzeyleri ile gonadotropinler, östradiol, androjenler, 17-hidroksi-progesteron, seks hormonu bağlayıcı globülin, insülin ve lipidlerin serum düzeyleri ölçüldü.PKOS'lu kadınların serum açil grelin düzeyleri (78.66±27.27 pg/ml) kontrol grubundan (72.72±28.25 pg/ml) anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0.05). Ayrıca PKOS'lu kadınların Ferriman-Gallwey skoru ve serum luteinizan hormon, total testosteron, androstenodion düzeyleri kontrol grubundan daha yüksek idi (p<0.05).Ölçülen diğer parametreler açısından kontrol grubu ve PKOS'lu kadınlar arasında anlamlı bir faklılık bulunmadı (p>0.05).Sonuç olarak, PKOS'lu kadınlardaki serum açil grelin düzeyleri kontrol grubuna kıyasla yüksek bulunmuş olup açil grelindeki bu yükselmenin PKOS gelişiminde etkili olabileceği kanısına varılmıştır.

Polycystic ovary syndrome (PCOS) that is commonly charaterized with hirsutism, obesity, insulin resistance and dyslipidemia and it was seen in around 5-10% of women at reproductive age.Recently three hormes were discovered that encoded by the same gene, as named obestatin, desacylated ghrelin and acylated ghrelin. Those there peptides showed on the effect of energy balance, obesity, and possibly gonadal functions.The present study was therefore designed to find out (i) whether serum and saliva acylated ghrelin, descaylated ghrelin and obestatin levels changes in women with PCOS compared with healthy controls; and (ii) whether there is a relationship among these peptides and the basal levels of gonadotrophins, androgens, insulin, insulin resistance as well as lipid profiles.15 women with PCOS and 15 healty women were enrolled for this study. Saliva and serum acylated, descaylated ghrelin, obestatin and serum total estradiol, gonadotrophins, androgens, 17-OH-progesterone, sex hormone binding globulin and insulin were measured.Serum acylated ghrelin levels in women with PCOS were significantly higher than those of control groups (p<0.05).In addition Ferriman-Gallwey score, serum luteinizing hormone, total testestorone and androstenodione levels in women with PCOS were significantly higher than the control group (p<0.05).However, there were any significant alteration for other paramaters when compared with control subjects.In conclusion, serum acylated ghrelin levels in women with PCOS were significantly higher than those of control groups, suggest that this increased acylated ghrelin might contribute to pathogenesis of PCOS.
Investigate of serum and saliva ghrelin and obestatin levels in women with polycystic ovary syndrome
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum