OSMANLI DEVLETİ’NİN 18. YÜZYILDA BAZI ŞARK KALELERİNDE BULUNDURDUĞU HARP MALZEMELERİ - Demlikoğlu, Uğur (Fırat University, 2014)
Osmanlı Devleti, kalelerinin savunmasına büyük önem vermiş ve çeşitli askeri sınıflarla birlikte pek çokmühimmat malzemesini kalelerinde bulundurmuştur. Bu durum 18. yüzyılda devam etmiş, dönemin enyaygın harp malzemeleri şark kalelerinde mevcut olmuştur.Bu çalışmamızda, mühimmat defterlerinden istifade edilerek kalelerde bulunan dönemin harpmalzemelerini; ateşli silahlar, ateşsiz silahlar, patlayıcı ve kimyasallar, mühimmat yapımı için bulundurulanmetaller ve levazım malzemeleri şeklinde sınıflandırılması yapılmıştır. Diyarbakır, Erzurum, Van, Sivas,Trabzon, Haleb, Hasankale ve Erzincan kalelerindeki mühimmatın miktarı tespit edilmiş ve bu mühimmatınmukayesesi yapılmıştır.