FAHRİ ERDİNÇ'İN ÖYKÜ VE ROMANLARININ YAPI VE İZLEK BAKIMINDAN İNCELENMESİ - ERZEN, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2018)
Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nın üretken isimlerinden birisi olan Fahri Erdinç, edebiyat türünün birçok alanında ürünler verir. Öykü, roman, şiir, tiyatro, anı, inceleme ve çeviri gibi alanlarda eserler veren Fahri Erdinç, daha çok öykü ve romancı yönüyle tanınır. Eserleri birçok dile tercüme edilen yazar, toplumcu gerçekçi bir çizgide eser verir. En verimli çağlarında yurt dışında yaşayan yazar, Türk okurları tarafından fazla tanınmaz. Daha çok sol-sosyalist bir çevre tarafından takip edilen yazar, 2000'li yıllarda 'Yordam Kitap' tarafından eserlerinin yeniden basılmasıyla Türk okuyucusu ile buluşur. Dört bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde yazarın hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verildi. İkinci bölümde ise Fahri Erdinç'in öyküleri yapı ve tema açısından ele alındı. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Fahri Erdinç'in romanları yapı ve izleksel kurgu açısından incelendi. Romanların yapısal ve izleksel kurgusu incelenirken roman teorisi dışında tarih, sosyoloji, felsefe ve psikoloji gibi bilim dallarından yararlanıldı. Fahri Erdinç'in romanlarında baskın izlek olan yabancılaşma, kendini gerçekleştirme, başkaldırı, aşk, ölüm gibi bireysel sorunlar ve sömürü, yozlaşma, sosyal adaletsizlik gibi toplumsal sorunlar izleksel açıdan değerlendirildi. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise Fahri Erdinç'in öykü ve romanlarında kullandığı dil ve üslup incelendi. Çalışmanın sonuç kısmında ise Fahri Erdinç'in öyküleri ve romanları hakkında genel bir değerlendirme yapıldı. Anahtar Kelimeler: Fahri Erdinç, öykü, roman, yapı, izlek, toplumsal gerçekçilik, gurbet.

Fahri Erdinç, one of the productive names of Turkish Literature in the Republican Period, gives products in many fields of literature. Fahri Erdinç, who gives works in fields such as story, novel, poem, theater, memory, examination and translation, is known mostly for story and novelist. The author, whose works are translated into many languages, works in a socialist realistic line. The writer who lives abroad in his most productive ages is not recognized much by Turkish readers. The writer, who followed by certain circles, meets the Turkish reader by reprinting his works by "Yordam Book" in the year 2000. In the first part of the work consisting of four chapters, information was given about the author's life, literary personality and works. In the second part, Fahri Erdinç's stories were discussed in terms of structure and theme In the third part of the study, Fahri Erdinç's novels are examined in terms of structure and watchful fiction. While examining the structural and auditory fiction of the novels, science branches such as history, sociology, philosophy and psychology were utilized besides novel theory. Individual problems such as alienation, self-realization, rebellion, love and death, which are dominant in Fahri Erdinç's novels, and social problems such as exploitation, degeneration and social injustice have been evaluated from a track-wise point of view. In the fourth part of the work, the language and style of Fahri Erdinç's stories and novels were examined. In the final part of the study, a general evaluation was made about Fahri Erdinç's stories and novels. Key Words: Fahri Erdinç, story, novel,structer, theme, social realism, homesickness
The examination of Fahri Erdinç's story and novels in terms of structure and view
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı